Експорт зерна морем?

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Єлизавета Малишко
Україна
UkrAgroConsult

Автори статей:

Єлизавета Малишко
Директор департаменту дослідження ринків

У можливість підписання угоди щодо експорту українського зерна із Чорноморських портів на ринку мало хто вірив. Проте 22 липня українська та російська делегації таки підписали угоду за участю представництв Туреччини та ООН. Угода передбачає можливість відвантажень із трьох глибоководних українських портів Великої Одеси.

Однак наступного ж дня порт Одеси зазнав обстрілу з боку Росії. Ніхто з інших сторін угоди не вжив заходів у відповідь, що дозволяє прогнозувати продовження обстрілів з боку Росії.

Зернова спільнота, як і раніше, налаштована скептично з приводу перспективи відвантажень.

З одного боку, привабливість відвантажень морем безперечна. Відкривається можливість роботи з такими напрямками, як Китай, Індонезія та ЮВА. Одним із перших сигналів, що великі трейдери розглядатимуть можливості експорту морським шляхом, є формування Держспоживслужбою України традиційних списків компаній, які мають намір постачати головним чином ячмінь до Китаю.

З іншого боку, навіть за відсутності обстрілів безпосередньо суден із зерном, захід суден під навантаження буде дорогим. Малоймовірно, що страховики запропонують скільки-небудь розумні ціни для кораблів, які входять у води країн, які перебувають у відкритому конфлікті. На перших пробних заходах можуть надсилати старі недорогі човни.

Сама можливість експорту морем призвела до зниження цін як на біржі Чикаго, так і на готівковому ринку. У день підписання угоди котирування пшениці знизилися на 8,5%, кукурудзи – на 3,5%. Однак потім ціни частково відіграли падіння.

Раніше основний, а зараз додатковий морський коридор, навіть якщо це буде невеликий потік, він все одно допоможе у звільненні країни від тиску зайвих запасів. У цьому випадку додатковий попит підтримає внутрішні ціни і допоможе фермеру трохи скоротити збитки. Про маржинальність вирощування зерна цього сезону не йдеться, принаймні до моменту гарантованого розблокування портів, інформують аналітики УкрАгроКонсалт.

Фермери кажуть, що питання прибутковості зараз відійшло на другий план. Головне – позбутися запасів та звільнити місце під новий урожай. Без цього не буде озимої сівби, а якщо залишаться неприбраними великі площі кукурудзи, то й ярої.

Ніхто зараз не працює «довго». У мінливій обстановці важко будувати далекосяжні плани. Фактично нова стратегія зараз – це тактика.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «AgriPriceMentor» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!