Дощі в Аргентині та Бразилії зараз є основними чинниками впливу на аграрні ринки

Джерело:  GrainTrade

Потужні опади, що наприкінці минулого тижня пройшли в Аргентині, частково зменшили вплив посухи на посіви сої та кукурудзи. Цього тижня прогнозується нова хвиля опадів, і трейдери чекають її підсумків.

На покращення погоди в Аргентині світові біржі відреагували зниженням цін на сою та кукурудзу, але найбільший вплив погодних чинників на ціни спостерігатиметься у лютому та березні, коли Бразилія завершуватиме збирання сої та кукурудзи першого урожаю, а Аргентина розпочне збирання.

Аналітики вважають, що дощі, принесені кількома фронтами до Аргентини, стабілізують стан посівів сої та кукурудзи, але значно покращити його не зможуть. Наступного тижня черговий фронт принесе нову хвилю опадів, які позитивно вплинуть на посіви.

На півдні Бразилії вихідними також пройдуть дощі, які покращать наповнення сої та кукурудзи. Водночас в центральних регіонах країни потужні опади затримують збирання сої.

Цього тижня на Середньому Заході та Центральних і Південних Рівнинах США пройшли потужні снігопади, які покращили стан озимини, особливо на південному заході регіону, де посіви страждали від посухи. Це призвело до зниження пшеничних котирувань на початку тижня. Але незабаром в регіоні очікуються морози, що вночі сягатимуть -20…-15 оС та становитимуть загрозу для посівів, які не вкриті шаром снігу. Щоправда морози очікуються короткочасними, тому спекулятивної реакції ринків на ці прогнози поки немає.

В Україні спостерігається аномально тепла зима. Протягом 1-20 січня температури на сході на 2,5 оС перевищували норму, на заході та півдні – на 5 оС, тому жодних ризиків для посівів немає. Наступного тижня очікується незначне похолодання, проте сильних морозів до початку лютого не буде.

Історія метеоспостережень свідчить, що сувора зима в лютому не виключена проте після теплого січня холодний лютий буває вкрай рідко, а от у квітні та травні можуть бути заморозки.

За даними агенції ІКАР, в рф рясні осінні опади перешкоджали сівбі озимини, а зараз морози та льодяна крига на полях погіршують ситуацію, тому можливо навесні доведеться пересіяти близько 1 млн га. У Поволжі озимини подекуди може загинути через дуже низькі температури. На півдні відчувається дефіцит вологи, проте це не критично, поки рослини знаходяться у сплячому стані. Мінсільгосп оцінює стан 94% посівів озимини як добрий або задовільний. Під урожай 2023 озиминою засіяно 17,7 млн га у порівнянні з 18,4 млн га у 2022 році.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!