Домовленість про розблокування портів України для експорту зерна не досягнута

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Туреччина підтримала заклик Росії до послаблення санкцій, що обмежують експорт добрив та сільськогосподарських продуктів, але дві країни не виявляли жодних ознак прогресу щодо угоди про розблокування українських портів та експорту зерна з України, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Президент України Володимир Зеленський, який заявив, що його країна не запрошена на зустріч в Анкарі, яка відбулась 8 червня, погодився в телефонній розмові з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, що необхідно зробити все, щоб полегшити експорт зерна, особливо морським шляхом, заявив прес-секретар німецького канцлера 8 червня.

Вторгнення Росії в Україну скоротило поставки зерна та інших сільськогосподарських продуктів з України, загрожуючи мільйонам людей в світі дефіцитом продовольчої продукції. Москва заперечила відповідальність за зрив експорту, звинувачуючи Україну у відмові від розмінування акваторії Чорного моря.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Україна виявила готовність безпечно проводити кораблі через мінні поля, але не було негайного підтвердження цього від Києва.

Україна заявила, що це не переконливо, що Росія не скористається розмінуванням акваторії для нападу на порти, посилаючись на публічні заяви Москви перед вторгненням, що вона не планує атакувати. Лавров припустив, що Кремль готовий сформувати ці обіцянки в якийсь офіційний документ.

Зі свого боку, Москва вимагала від США та їх союзників послабити санкції щодо доставки російських добрив та сільськогосподарських продуктів на світові ринки.

Чавушоглу схвалив цю пропозицію, а США її відхилили.

«Ми бачимо, що російський попит на усунення перешкод на експорт виправданий», – сказав він, не погоджуючись із твердженнями Лаврова про те, що порушення поставок української аграрної та продовольчої продукції на світові ринки не сприяє глобальному дефіциту. «Продовольча криза – це справжня криза. І російське, і українське зерно і добрива є частиною цієї кризи».

До переговорів, міністр сільського господарства України Микола Сольський заявив, що «занадто рано говорити про будь-які результати» дискусій щодо розблокування експорту, додавши, що Україна залишається в контакті зі своїми торговими партнерами та ООН.

За його словами, 20 млн тонн зернових та бобових, а також 5 млн тонн олійних з врожаю 2021 року не можна експортувати через блокаду портів, і ситуація стане страшною, коли розпочнеться збір нового врожаю в липні.

Україна є провідним експортером соняшникової олії, а також провідним експортером зернових, таких як ячмінь, кукурудза та пшениця. Оскільки неможливо заповнити вакуум іншим глобальним постачальником, результати матимуть наслідки в усьому світі, сказав Сольський.

Уряд Туреччини запропонував військову допомогу, щоб очистити  узбережжя Одеси від мін та супроводжувати зернові кораблі, але Україна ще не схвалила цю пропозицію, переживаючи, що зняття оборони може залишити життєво важливий порт уразливим для атак з боку Росії.

Разом з Туреччиною, Нідерланди висловили готовність відправляти військові кораблі для супроводу кораблів із зерном, які застрягли в українських портах.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!