Дешева цибуля з Єгипту хлине в Європу найближчими днями?

Джерело:  EastFruit
цибуля

Попри відсутність офіційних заяв уряду Єгипту з питання заборони на експорт цибулі, яку, нагадаємо, було продовжено до 31 березня 2024 року включно, більшість учасників ринку впевнена, що з 1 квітня вони зможуть розпочати експортні відвантаження. Аналітики EastFruit зазначають, що причин для продовження заборони на експорт цибулі наразі немає – внутрішні роздрібні ціни на неї впали майже втричі та становлять за поточним курсом близько 30-33 центів США за кг. Відповідно, оптові ціни ще нижчі.

Крім того, Єгипет змушений був нещодавно вкотре різко девальвувати національну валюту у зв’язку з дисбалансом валютних надходжень. При цьому цибуля є одним із найважливіших джерел валютної виручки в структурі експорту сільськогосподарської продукції країни. Також, за оцінками EastFruit, обсяги виробництва цибулі 2024 року в Єгипті можуть різко зрости, що може призвести до ще більш істотного зниження цін на цей товар.

“Ціни на цибулю в Європі залишаються в цьому сезоні високими у зв’язку з літньою посухою в Нідерландах, Німеччині та в низці інших країн Західної Європи, з подальшими затяжними періодами зливових дощів. Це призвело як до зниження врожайності, так і до погіршення якості цибулі в регіоні”, – говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Він також зазначає, що логістичні проблеми, пов’язані з блокадою Червоного моря, призвели до затримок поставок цибулі з Нової Зеландії, що також надало підтримку цінам. З іншого боку, Євросоюз у сезоні 2023/24 років імпортував великі обсяги цибулі з країн Центральної Азії: переважно з Узбекистану і Казахстану. Також Польща купувала багато цибулі з росії, що, до речі, навіть призвело до зниження цін на цибулю в цій країні в березні.

Зазначимо, що єгипетські експортери вже приготували й упакували оптові партії цибулі для відвантаження на експорт. Це можна побачити, зокрема, в торговій групі EF Trade Platform, де різко зросла кількість пропозицій цибулі з Єгипту для поставок до країн Східної та Західної Європи.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!