Демпінг цін на зерно наростає у Казахстані

Казахстан

Експортери збіжжя констатують дуже низьку торговельну активність на зерновому ринку. При цьому вони називають цілу низку причин такого стану справ. Одна з них – агресивна експансія російського зерна та борошна, демпінг цін. Також зерновики не перестають вказувати на обмеження у логістиці. Як заявили в Асоціації KazGrain, вони готуються до поїздки до Китаю для вирішення питання безперешкодного експорту, повідомляє агентство «АПК Новини».

Національна асоціація експортерів KazGrain провела нараду з актуальних проблемних питань експорту зернових та олійних культур.
Як заявили зерновики, на даний час на ринку спостерігається досить низька тонова активність зернового ринку. Причин тому кілька.

«Йде демпінг цін, причому як усередині Казахстану між трейдерами, так і зовнішній демпінг з боку російських експортерів. Наростає агресивна експансія російського зерна та борошна на ринки Середньої Азії та Афганістану. Вартість російського борошна вже виходить дешевше за вартість казахстанського зерна», – повідомили агентству «АПК Новини» в Асоціації.

Тим часом не перестають «відпускати» проблеми з перевезеннями.

«Продовжуються обмеження у логістиці. Це і неузгодження планів, і покинуті вагони, і несвоєчасне вивантаження, і мала ємність глухих кутів для навантаження контейнерних поїздів», – зазначили експортери.

Також тривають проблеми щодо повернення ПДВ при експорті товарів, застосування системи управління ризиками та не включення виробників сировини (селянських та фермерських господарств) до держреєстру.

В Асоціації експортерів KazGrain заявили, що мають намір боротися зі всіма цими проблемами.

«Ми розробили план на найближчий період – квітень-травень. Має намір зміцнювати торгові позиції на поточних ринках, а також розширювати обсяги торгівлі. Готується виїзд до Китаю (СУАР) для організації належної взаємодії із покупцями. Вирішуватимемо питання своєчасного вивантаження, оплати, прийом зерна та інші. Налагоджуватимемо взаємодію та намагатимемося вирішити питання безперешкодного експорту до Китаю», – повідомили експортери.

Тим часом в Асоціації мають намір закріпити відносини з Узбекистаном, Таджикистаном, Туркменістаном через Торгові будинки, Посольства, Промислові палати.

“Необхідне формування гарантованого пулу сумлінних експортерів”, – сказали в Асоціації.

Крім того, вважають зерновики, потрібна активізація заходів державної підтримки. По-перше, це підтримка експортерів через КазахЕкспорт, розширення лінійки інструментів підтримки. По-друге, формування позиції: субсидії сільгоспвиробникам виробництва зерна – натомість збільшення виробництва зерна (було 10 ц/га – буде 20-30 ц/га), з метою підвищення конкурентоспроможності казахстанського зерна.

Ну і, звісно, треба терміново вирішувати питання логістики. Для початку досягти зниження ставок операторів вагонів, натомість на обсяг перевезень. Також необхідно розпочати пошук дешевого парку вагонів, натомість на off-take контракт перевезення з експортерами.

«Потрібно домогтися встановлення відкритих та зрозумілих торгових правил між трейдерами та селянськими господарствами. Також потрібно залучати інвестиції у нові виробництва. Необхідно взаємодіяти з держорганами – Мінторгівлі, МІІР, МЗС, іноземні Посольства, а також КТЖ, галузеві асоціації та інше», – вважають у KazGrain.

Тим часом, як повідомили агентству «АПК Новини» у Продкорпорації, ринкова ціна на зерно пшениці 5 класу та некласне становить 60 тис. тенге за тонну, на ячмінь – 65 тис. тенге за тонну.

Трейдер з Акмолінської області нам повідомив, що зараз вони закуповують некласне зерно по 56 тис. тенге за тонну, зерно пшениці 3 класу – від 95 тис. тенге до 118 тис. тенге, залежно від якості, ячмінь – по 67 тис. тенге.

За словами фермерів, середня вартість некласного зерна на ринку становить близько 40 тис. тенге.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!