Цукрова промисловість ЄС хоче більше імпорту з України, на відміну від фермерів

цукор

ЄС потребує “більших, а не менших” поставок з Києва, заявляють виробники продуктів харчування, що використовують цукор, такі як Coca-Cola, Barilla і Lactalis на тлі протестів фермерів у кількох країнах. Про це повідомляє Euractiv.

Європейська комісія наразі намагається знайти компроміс для продовження торговельних преференцій для України.

“Комітет європейських споживачів цукру шокований закликами до блокування імпорту цукру з України”, – йдеться у заяві CIUS, асоціації, що представляє споживачів цукру в секторі харчових продуктів та напоїв, у відповідь на заклик фермерів обмежити приплив товарів з України.

Єврокомісія розглядає можливість продовження ще на один рік лібералізації імпорту з України після того, як він закінчиться 5 червня 2024 року, повідомили джерела в ЄС. Дискусії тривають на тлі розбіжностей у поглядах між представниками торгівлі та агросервісу. Але мета полягає в тому, щоб прийняти пропозицію в короткі терміни.

“ЄС має структурний дефіцит цукру”, – йдеться в заяві CIUS, оскільки промисловість потребує “більше цукру з України (і Європи та інших стійких джерел) – не менше!” і “впевненості в тому, що Україна залишиться відкритим джерелом поставок в довгостроковій перспективі, оскільки альтернативні джерела настільки обмежені”.

Згідно з даними Європейської комісії про сільськогосподарський ринок, імпорт цукру з України зріс з 40 172 тонн у 2021/22 році до 406 777 тонн у 2022/23 році.

Це підштовхнуло європейських буряківників об’єднатися з фермерськими асоціаціями COPA і COGECA та іншими виробниками продуктів харчування і звернутися до комісара з питань сільського господарства Януша Войцеховського з проханням обмежити приплив сільськогосподарських товарів з України.

Але європейські виробники хлібобулочних виробів, шоколаду, кондитерських виробів, безалкогольних напоїв, фруктових консервів та джемів стверджують, що різке збільшення імпорту необхідне “для зменшення дефіциту цукру в ЄС”, а також “для забезпечення харчової промисловості ЄС можливостями та впевненістю у збільшенні експорту з високою доданою вартістю, що сприятиме економічному зростанню ЄС”.

Згідно з останнім оглядом ринку ЄС, підготовленим Комісією, “очікується, що світовий баланс цукру в 2023/24 році буде дефіцитним четвертий рік поспіль, що викликано зниженням виробництва в основних виробниках – Індії та Таїланді, головним чином через несприятливі погодні умови, викликані Ель-Ніньйо”.

У грудні об’єднання польських виробників цукрового буряка звернулося до нового міністра сільського господарства з проханням заборонити імпорт до Польщі українського цукру, тому що вважають його загрозою для свого бізнесу.

Пізніше польський єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський закликав до кількісних обмежень на цукор і м’ясо птиці, імпорт яких, на його думку, стрімко зростає і загрожує дестабілізувати ринок ЄС.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!