Ціни на зерно та олійні втягнуті у свого роду перегони вниз

Джерело:  ProFinance
доллар микс
Трейдери на сировинних ринках чекають, що зерно подешевшає, оскільки рекордні врожаї призводять до глобального надвиробництва кукурудзи, пшениці та соєвих бобів.

Ціни на кукурудзу падають із 2022 року. Джерело: The Financial Times

Хедж-фонди та інші спекулянти накопичили чисту коротку позицію у розмірі 546 000 ф’ючерсних контрактів за всіма трьома культурами — найбільшу негативну ставку за останні майже 20 років, згідно з останніми даними Комісії з торгівлі товарними ф’ючерсами США. Розмір ставок зріс у міру падіння цін через зростання виробництва в найбільших сільськогосподарських країнах, включаючи Бразилію, росії та США.

Ф’ючерси на кукурудзу на товарній біржі Чикаго опускалися до $4,22 за бушель, а на пшеницю нижче $5,72, що приблизно на 50% нижче максимумів, досягнутих у травні 2022 року. Ф’ючерси на соєві боби опускалися до $11,46 за бушель порівняно з більш ніж $17 раніше цього ж місяця.

“Така тривала негативна тенденція приваблює продавців”, – сказав Оле Хансен, керівник відділу товарних стратегій Saxo Bank. “Поки ринок залишається в низхідному тренді, короткі позиції зберігатимуться і потенційно навіть зміцнюватимуться”, – додав він.

Нинішнє падіння цін різко контрастує з 2022 роком, коли ціни на кукурудзу, пшеницю та соєві боби злетіли після початку нападу Росії  на Україну, а це два одні з найбільших у світі експортерів зерна. Це спровокувало голодну кризу у бідних регіонах світу та підняло вартість продуктів харчування для споживачів у багатих країнах.

Проте високі ціни спонукали фермерів до збільшення посівних площ. Бразилія минулого року отримала рекордний урожай кукурудзи та сої, а росія експортувала рекордну кількість пшениці. Україні також удалося продати на міжнародних ринках значну частину свого врожаю.

«Ціни на зерно та олійні втягнуті у своєрідну гонку вниз… тому що експортери викопують себе з величезних урожаїв», — сказав Майкл Магдовіц, старший аналітик Rabobank за сировинними товарами, додавши, що зрештою це призведе до падіння цін на полицях. супермаркетів.

Поки хедж-фонди збільшують ставки на падіння цін, комерційні гравці, котрі купують фізичне зерно, а не лише ф’ючерси, наростили чисті довгі позиції. Це означає, що вони чекають на здорожчання.

Фермери зазвичай займають коротку позицію на ф’ючерсному ринку, тому що фіксують ціни на майбутні врожаї, щоб хеджувати ризик падіння цін. Зараз вони тримають зерно і роблять ставку на зростання цін, «бо ціни абсолютно огидні, і ніхто нічого не продає, а якщо ніхто нічого не продає, то ніхто нічого і не садить», — сказав Магдовиць.

Ця нестача посівів, ймовірно, призведе до відновлення цін, додав він, зазначивши, що в минулому чиста довга позиція серед виробників продовольства завжди передувала ралі.

Фермери США скоротили площі під посіви кукурудзи на 4%, під пшеницю — на 5% проти минулих, за останніми даними міністерства сільського господарства США. Менш передбачувана погода через зміну клімату, а також геополітику означають, що поточні тенденції можуть швидко змінитися, вважають аналітики.

Величезні спекулятивні ставки на цих ринках означають, що коли «відскок станеться, він може виявитися більшим, ніж виправдовують фундаментальні чинники», — сказав Хансен. Хедж-фонди «зберігатимуть коротку позицію доти, доки технічна чи фундаментальна картина не скаже їм цього не робити, і це фактично залишає ринок відкритим для феноменального шорт-сквізу», додав він.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!