Бразилія прагне самозабезпечення пшеницею

Джерело:  IDK
пшеница

Бразилія, один із найбільших у світі сільськогосподарських виробників кукурудзи та соєвих бобів, сподівається протягом наступного десятиліття стати самодостатньою у виробництві пшениці, згідно зі звітом Іноземної сільськогосподарської служби (ФАС) Міністерства сільського господарства США (USDA).

Бразилія з населенням 215 мільйонів людей споживає понад 12 мільйонів тонн пшениці та продуктів на її основі на рік, що більше, ніж національне виробництво країни, що становить приблизно 9,5 мільйонів тонн, що прогнозується на 2024-25 маркетинговий рік. В результаті Бразилія входить до десятки найбільших імпортерів зерна у світі, особливо покладаючись на Аргентину, на частку якої припадає понад 80% імпорту Бразилії.

На початку 2000-х років виробництво пшениці у Бразилії могло задовольнити трохи більше 30% національного попиту. Однак до врожаю 2022-2023 років рівень самозабезпеченості збільшився до 80%, що є значним покращенням. Незважаючи на цей прогрес, країна, як і раніше, стикається з розривом між виробництвом та споживанням.

«Фермери та науковці досягли значних успіхів у збільшенні врожайності сільськогосподарських культур, урожайності та посівних площ», — зазначили у ФАС. «Проте, ще доведеться подолати серйозні проблеми, щоб досягти амбітного плану уряду Бразилії щодо забезпечення самозабезпеченості пшеницею протягом наступного десятиліття».

Самозабезпеченість пшеницею може бути досягнуто шляхом обробітку земель у біомі Серрадо, схожому на савану регіон у Центральній Бразилії, повідомляє ФАС. Уряд прагне розширити виробництво пшениці на майже 4 мільйонах гектарів деградованих земель та використовувати адаптовані сорти насіння пшениці, стійкі до посушливої ​​погоди та ґрунтових умов, що переважають у регіоні.

Виробництво пшениці в Бразилії в основному зосереджено в південних штатах, включаючи Ріу-Гранді-ду-Сул та Парану, де клімат переважно помірний та субтропічний. На ці два штати припадає близько 80% річного виробництва пшениці у країні.

Біом Серрадо є другим за величиною у Бразилії та займає близько 22% загальної площі країни. Для регіону Серрадо характерні два чітко виражені сезони: період дощів, що триває з вересня/жовтня по березень/квітень, і сухий сезон з квітня/травня по вересень/жовтень.

«Цикл зростання пшениці триває від 100 до 170 днів, зазвичай, залежно від типу сорту, погоди та ґрунтових умов», — сказали у ФАС. «У регіоні Серрадо у Бразилії чітко виражені сезони: шість місяців дощу змінюються шістьма місяцями посухи. Це робить його ідеальним для вирощування тропічної пшениці, оскільки чіткіші погодні умови допомагають боротися з хворобами та шкідниками, а також допомагають у виборі системи посадки, чи то богарна, чи зрошувана».

На початку 1990-х років уряд Бразилії припинив втручатися у закупівлю пшениці, і сектор опинився під тиском необхідності покращити якість зерна. У результаті система виробництва пшениці у Бразилії зазнала значних змін, щоб забезпечити відповідність параметрам міжнародного ринку.

При розвитку сортів, у яких раніше переважала м’яка пшениця, швидко витіснила м’яка пшениця, що має більш високу якість. Це дозволило використовувати в харчуванні людини промислові продукти зі специфічними характеристиками, такі як хліб, печиво, загусники та інші продукти харчування для споживання людиною. Крім того, були виведені сорти пшениці вищої якості для корму тваринам, що містять вищий рівень білка, клітковини та амінокислот.

Бразильська корпорація сільськогосподарських досліджень (EMBRAPA) також з 1980-х років займається розробкою сортів пшениці, особливо стійких до посухи та спеки, які ідеально підходять для посіву в регіоні Серрадо. Хоча на сьогоднішній день у регіоні прийнято безліч сортів, чотири з них є основними: BRS 264, BRS 394, BRS 404 та BRS 254.

Фермери в Центральній Бразилії висловили зацікавленість у посадці тропічної пшениці як культуру другого сезону після кукурудзи або соєвих бобів, але стикаються з такими проблемами, як високі витрати на сировину через поганий ґрунт, висока частота випадків захворювання на пшеницю, закупівля обладнання для виробництва пшениці та логістика. У результаті багато фермерів вважають за краще продовжувати інвестувати в більш надійні і менш ризиковані культури.

Ще однією серйозною перешкодою є відсутність великих млинів, здатних переробляти пшеницю у регіоні Серрадо. Лише у штаті Мінас-Жерайс потужності з переробки борошна становлять 800 000 тонн, але, за оцінками, вони використовують лише 200 000 тонн. Заводи зазвичай розміщуються у північних і північно-східних регіонах Бразилії через розташування портів, соціальній та південних і південно-східних регіонах, де зосереджена більшість виробництва.

«Шлях перетворення Бразилії з одного з найбільших імпортерів на самодостатню країну протягом десяти років, як задумано бразильським урядом, ускладнюється добре відомими

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!