Болгарія. Новий термінал та експортні рекорди

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
Варна
UkrAgroConsult

Автори статей:

Харченко
Максим Харченко
Аналітик ринку логістики

Експорт агропродукції морем в 2023/24 маркетинговому році склав майже 8 млн тонн, що перевершує показники минулого сезону на 28%, коли було експортовано 6.2 млн тонн. Топ-5 товарів складають 91% від загального експорту.

Більшість експорту припало саме на першу половину сезону, що докорінно відрізняється від ситуації попереднього року, коли саме у другій половині сезону експорт йшов активніше.

Порти та термінали. Близько 64% агропродукції експортується через порт Варна, а ще 34% через термінали порту Бургас. 2% залишається на інші річкові порти, які розташовані на Дунаї (Відін, Селістра, Русе).

В 2023/24 сезоні Болгарія значно розширила свої експортні можливості завдяки інвестиціям в інфраструктуру. Державний порт Варна відкрив новий зерновий термінал, який здатен перевалювати до 2 млн тонн зерна на рік.

Новий термінал є частиною інвестиційного проєкту на суму 25 млн євро між портом Варна та зерновим терміналом Варна-Захід. Зерновий термінал Варна-Захід є дочірнім підприємством місцевого приватного виробника добрив і трейдера зерном Agropolychim.

Розширені можливості терміналу дозволяють одночасно обробляти кілька зернових суден, забезпечуючи загальну експортну потужність понад 35 тис. тонн на день. Нові зернові сховища здатні зберігати до 100 тис. тонн зерна одночасно.

Повна версія доступна на онлайн платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалт.

AgriSupp – це новий онлайн-інструмент, який об’єднує швидкий доступ до щоденної оперативної ринкової інформації про ринки країн Причорномор’я, звітів, з історичними даними, а також інструменти обробки та завантаження даних.

Використовуйте аналітичні дані і підвищіть свою ефективність уже зараз!

Зареєструйтеся та отримайте розширений демо-доступ на 7 днів: http://agrisupp.com/uk/register/1

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!