Агросектор України, попри війну, зробив прорив у євроінтеграційній роботі

Джерело:  УкрАгроКонсалт
ЕС

За останній рік, попри екстремальні умови війни, аграрний сектор зробив прорив у контексті євроінтеграційної роботи. Про це зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час свого виступу на спільному засіданні українського Уряду та представників Колегії Європейської Комісії.

Він повідомив, що в рамках гармонізації законодавства у 2022 році Мінагрополітики розробило та ухвалило низку законів і нормативно-правових актів.

“Наразі ми працюємо над розробкою національного стратегічного плану в аграрній галузі з метою наближення до CAP (common agricultural policy) Європейського Союзу та проведення майбутніх переговорів в агросфері щодо вступу до ЄС. Робота в цьому напрямі активно триває”, – сказав Микола Сольський.

Він зазначив, що частка Мінагрополітики щодо плану заходів із виконання Угоди про асоціацію становить понад 30 % від загальної кількості завдань України. Від початку воєнного вторгнення спільна робота України та ЄС значно активізувалася й прогрес виконання умов Угоди про Асоціацію у 2022 році в порівнянні з результатами 2021 року став значно помітнішим.

“Ми провели низку зустрічей з Єврокомісаром з питань сільського господарства Янушем Войцеховським у квітні, травні, червні, вересні та в січні вже цього року в Литві, Польщі, Бельгії та Берліні. Це були завжди предметні обговорення, адже вони вели до конкретних дій і продемонстрували, що в боротьбі з агресором Євросоюз стоятиме пліч-о-пліч із нашою державою”, – зазначив Міністр.

Також він сформулював п’ять чітких ініціатив для українського агросектору, які потребують підтримки міжнародної спільноти: продовження спрощеного режиму експорту, посилення ініціативи Шляхи солідарності, рішучої реакції на блокування росією роботи “зернового коридору”. Також Микола Сольський закликав європейських партнерів підтримувати продовольчу ініціативу Grain from Ukraine і таким чином разом підтримати країни, які опинилися на межі голоду.

Крім того, Міністр закликав міжнародну спільноту надати українським фермерам насіння для проведення посівної кампанії та фінансову підтримку.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!