Аграрії Харківщини роблять ставки на соняшник й пшеницю

Джерело:  Суспільне
микс

Аграрії Харківщини роблять ставки на соняшник й пшеницю. Очікувано «розбавлятимуть» сівозміну кукурудзою й ячменем.

У 2024 році на Харківщині прогнозують збільшення посівних площ порівняно з 2023 роком на невеликий відсоток. Основні культури області соняшник, пшениця, кукурудза займають понад 90% посівних площ.

Тенденція схожа в усіх, каже Василь Шапталов, фермер із Вовчанської громади. Він додає, що нині важко вийти на прибутковий рівень із нішевими культурами: просом, гречкою тощо.

«У нашому господарстві 20% площі залишимо під парами. Тобто, не засіватимемо. Усього в моєму господарстві 130 га», — поділився Василь Шапталов.

Найбільшими проблемами для аграріїв Харківської області, крім диспропорції цін на зерно і витрати на його вирощування, залишаються замінованість полів, брак кадрів і логістика.

«…переїзди до нас тільки двома шляхами: Старий Салтів і Печеніги. Є складнощі з вивезенням продукції, бо немає залізниці. Мало хто погоджується підвезти нам паливо, бо проїжджати треба повз Вовчанськ, де будь-який бензовоз — мішень», — каже фермер.

Крім того, не додає оптимізму ціни на логістику вирощеної продукції до портів.

«До повномасштабної війни, в середньому, у 2021 році тонну пшениці до порту в Миколаєві довозили за близько 600 грн/т, а з 2022 року це коштує понад 3000 грн/т. При цьому ми маємо підвищення курсу долара і зниження вартості продукції в тому ж доларі, якщо говоримо про експортний контракт. Пшениця до вторгнення доходила до 300 $/т, як і кукурудза, і до тисячі доларів за соняшник. Наразі в нас долар 37-38 грн, а соняшник може коштувати 10-12 тис. грн. Звісно, це провал і проблема. Ціни немає і це головний ризик», — каже Євген Іванов, заступник начальника Харківської ОВА.

Він додав, що в 2023 році агросектор становив приблизно 55% валютного доходу області — близько $260 млн.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!