Ймовірні наслідки зростання залізничних тарифів в Україні

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
жд
UkrAgroConsult

Автори статей:

Максим Харченко
Аналітик ринку логістики

Міністерство інфраструктури України погодилося із пропозицією Укрзалізниці про підвищення тарифів на перевезення вантажів на 70%. Укрзалізниця підвищує тарифи на перевезення аграрної продукції в оперативному порядку та без належних консультацій з бізнесом. Таким чином компанія хоче отримати до кінця року близько 300 млн доларів, що дозволить нівелювати суттєве зменшення обсягів перевезення в 2022 році.

В останній раз УЗ збільшувала тарифи в такій мірі в 2015 році, коли індексація тарифів склала 42.4%. Тоді такий крок був продиктований високою інфляцією та зменшенням обсягів перевезення залізницею внаслідок анексії Криму та початком військових дій на сході України в 2014 році.

За даними Української Зернової Асоціації, з початком блокади портів, вартість логістики в структурі експорту зросла в 5-7 разів та досягла показника 180 доларів США на тону зерна. Враховуючи таку вартість логістики, виробники зерна вже продають товар нижче собівартості.

На думку УкрАгроКонсалт, від такого зростання залізничних тарифів постраждають в першу чергу малі виробники (до 1 тис. га). Відзначимо, що в структурі виробництва зернових малі виробники займають близько 34%, а у виробництві соняшнику – 54%. За нашими прогнозами, хвиля банкрутств аграріїв може статися наступної весни, якщо українські порти будуть все ще заблоковані, а ціни на зерно не виростуть.

Окрім того, зростання тарифів призведе до ще більш активного зменшення обсягів перевезення, адже з такою вартістю та банкрутством аграріїв, транспортувати зерно залізницею попросту буде нерентабельно.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «AgriPriceMentor» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!