Зростання попиту в Китаї стимулює експорт каноли

Джерело:  OleoScope
рапс

Канадський сектор зерна та олійних культур, як і раніше, сильно залежить від китайського експорту, що підтверджується серпневим звітом Канадської комісії з зерна. Протягом місяця Китай імпортував 796 900 тонн зерна, олійного насіння та бобових, що є найвищим показником за останні десять років.

Більшість обсягів вивезення цього року припадає на канолу — 718 000 тонн. Це найкращий показник китайського експорту каноли за всю історію, який стався до того, як китайський уряд оголосив про намір розслідувати випадки ввезення каноли на свій ринок.

Антидемпінгове розслідування, найімовірніше, пов’язане із заявою Канади про збільшення мит на китайські електромобілі до 100% та 25%-ним тарифом на імпорт сталі та алюмінію.

Китай прагне збільшити свої запаси олії через напруженість на світовому ринку пальмової олії. Зазвичай країна імпортує від 5 до 5 млн тонн пальмової олії протягом сільськогосподарського року, а також близько 2 млн тонн ріпакової олії. Оскільки ф’ючерси на пальмову олію торгуються на майже дворічних максимумах, китайські покупці шукають альтернативні олії.

У Китаї переробляється величезна кількість рослинних олій, сировиною для яких є соєві боби та ріпак (канолу). Урожай ріпаку в країні цього року становив 15,6 млн тонн, що викликало необхідність закупівлі канадської каноли.

Попит на канадський ріпак з боку Китаю зберігається вже шість тижнів і спричинив рекордні темпи експорту ріпаку в 2024–2025 сільськогосподарському році. Експорт каноли на дев’ятому тижні становив 1,95 млн тонн, що на 1,22 млн тонн більше минулорічного показника. Більшість обсягів вивезення припала на Китай.

Очікується, що експорт канадської каноли цього року становитиме лише 7,5 млн тонн. Відвантаження до Китаю, швидше за все, продовжаться протягом першої половини сільгоспроку, а потім скоротиться на початку 2025 року.

Що стосується імпортних мит через антидемпінгове розслідування, можна припустити, що вони будуть введені, коли Китай закупить достатньо, щоб забезпечити внутрішні потреби в олії. Антидемпінгові мита, якщо вони будуть запроваджені, ймовірно, суттєво вплинуть на обсяги експорту в маркетинговому році 2025–26.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!