Зливи в Європі, Канаді та США і посуха в Бразилії сильно впливатимуть на зернові ринки цього тижня

Джерело:  GrainTrade
дощ

Циклон «Борис» приніс в країни Центральної та Східної Європи сильні зливи, які призвели до повеней. У Польщі, Румунії та Чехії ріки вийшли з берегів, в Австрії випав сніг та зійшли лавини, сотні тисяч домів залишилися без електроенергії, частина з них підтоплена, зруйновані лінії електропередач, ускладнений рух поїздів, є загиблі.

Кількість опадів, що випала за три дні, у 2-4 рази перевищує середньомісячну норму вересня, тому рівень води у Дунаї сягнув найвищого за останні 20-30 років рівня. Така погода зупинила збирання пізніх культур та призвела до втрат частини урожаю.

Ураган «Франсин» приніс зливи на Середній Захід США. Вони затримають збирання урожаю, але поповнять запаси ґрунтової вологи напередодні сівби озимої пшениці. Наступного тижня дощі продовжаться, а температури знизяться, що затримає висихання сої та кукурудзи.

На заході прерій Канади також пройшли сильні дощі. Наступного тижня вони поширяться на східні райони та затримають збирання каноли й пізніх культур, а також можуть погіршити якість урожаю.

В центральному штаті Бразилії Мато Гросу панує екстремальна спека 35-38 оС, а низька зволоженість ґрунту не дозволяє почати сівбу сої. В наступні 10-14 днів температури залишаться високими, а сезон дощів розпочнеться лише через кілька тижнів. Пізній сів сої може затримати сівбу кукурудзи другого урожаю. У південних штатах Парана та Ріу-Гранді-ду-Сул пройшли сильні зливи, які покращать стан посівів пшениці та кукурудзи та дозволять раніше почати сівбу сої.

В Аргентині дефіцит опадів затримує розвиток озимої пшениці та сівбу кукурудзи. Наступного тижня дощів не очікується, а температури перевищуватимуть норму.

На заході та півдні України пройшли сильні дощі, тоді як у східних регіонах України та південно-західній частині рф, де вирощується озима пшениця, опадів не було, що затримає сівбу. Наступного тижня в цих регіонах опадів не очікується, тому терміни сівби озимої пшениці будуть дуже короткими, а вже у жовтні та на початку листопада можливі заморозки.

Сівба озимого ріпаку в Україні та рф не проведена в оптимальні терміни тому площі під ним сильно зменшаться.

Пустеля Сахара – одне з найпосушливіших місць на планеті – почала зеленіти. За прогнозами, у вересні там випаде 500% місячної норми опадів, що може призвести до циклічних змін та перетворити її на регіон, вкритий лісами. Таку ситуацію вчені пояснюють глобальним потеплінням, викликаним забрудненням планети людьми.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!