Зерновий меморандум може залишити українських борошномелів без якісного зерна

5 липня 2021 року учасники зернового ринку підписали Меморандум про взаєморозуміння на 2021/2022 маркетинговий рік (МР), домовившись, що доповнення до Меморандуму, де будуть вказані граничні обсяги експорту окремих культур, підпишуть пізніше, коли будуть відомі точні цифри врожаю, пишуть у своїй статті «Вивозити, по суті, вже нічого: трейдери експортували з України близько 10 млн т (понад 75%) продовольчої пшениці нового врожаю» для ZN. UA Лариса Гук та Сергій Следзь.

«Ми (переробники) йдемо на підписання Меморандуму, виходячи з потреб внутрішнього ринку. Останні чотири сезони пропонуємо, перед тим як підписувати доповнення до Меморандуму, провести аналіз та визначити якість зібраного зерна», — нагадує голова спілки «Мукомоли України» Родіон Рибчинський.

Проблема в тому, що, починаючи з 2015 року, коли відбулася дерегуляція ринку, держава не має інформації про те, якої якості зерно збирають фермери. Попри неодноразові звернення борошномелів щодо необхідності запровадити кількісний та якісний облік зерна, віз і нині там.

Мінагро відмахується від переробників як від настирливих мух. А дані про якість урожаю збираються по крихтах: опитуються виробники, переробники звертаються до консалтингових компаній, до сюрвеєрів.

«Ще в період жнив стали отримувати дані про те, що якість пшениці цього року дуже низька. Мозаїчно розкидана по Україні. У деяких регіонах пшениця 2-го класу взагалі відсутня», — підтверджує Р.Рибчинський.

Результат справді виявився невеселим. За оцінками сюрвейєрських компаній, лише 42% зібраного врожаю пшениці можна оцінювати як продовольчу, решту 58% — фуражну.

При цьому аграрії України, за даними Держстату, зібрали 32,5 млн. т пшениці. І дуже важливо (!) розуміти, що це бункерна, а не товарна вага. Після очищення, доопрацювання та інших операцій загальна вага пшениці оцінно становитиме 30–31 млн т. Нескладна арифметика, і виходить, що, незважаючи на гігантський урожай, зібрано всього близько 12,6–13,0 млн т продовольчого зерна пшениці.

Табл.1. Розподіл врожаю пшениці за якістю (комплексна оцінка Спілки «Мукомоли України»), %

Табл.1. Розподіл врожаю пшениці за якістю (комплексна оцінка Спілки «Мукомоли України»), %

Мукомоли та пекарі, розуміючи, що якісної пшениці у 2021/2022 МР вкрай мало, виступили з ініціативою перегляду можливих обсягів експорту пшениці у бік зниження частки продовольчого зерна. Як компроміс озвучили такі пропорції: 45% – продовілка та 55% – фураж. На жаль, ініціативу не підтримали.

А 19 жовтня 2021 року трейдери та Мінагрополітики підписали доповнення до Меморандуму про взаєморозуміння на 2021/2022 маркетинговий рік. У документі визначено граничний обсяг експорту пшениці на поточний сезон уже 25,3 млн т. Причому без поділу зерна на продовольче та фуражне. Тобто вивозіть, трейдери дорогі, що самі захочете.

Ось на що перетворився Меморандум, який зародився 10 років тому саме як реальний механізм забезпечення продовольчої безпеки країни — після гігантського врожаю в Україні залишиться у кращому разі 5,7 млн. т пшениці (див. табл.2) невизначеної якості. Адже для того, щоб були ситі жителі та гості України, необхідно хоча б 6 млн т якісного зерна, якщо ми, звичайно, хочемо споживати не тільки один хліб.

табл.2. Динаміка виробництва та експорту пшениці (за даними Держстату), млн т

табл.2. Динаміка виробництва та експорту пшениці (за даними Держстату), млн т
Дзеркало тижня

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!