Збільшення посівних площ під цукровим буряком повинно бути виваженим

Джерело:  Latifundist.com
буряк

Другий сезон поспіль на світовому ринку спостерігається дефіцит цукру, який оцінюють приблизно в 1,5 млн т. Цей дефіцит буде прослідковуватися і в 2024/25 маркетинговому році.

Про це йдеться в матеріалі «АгроПрогнози 2024: земля, ціни, тенденції» на Latifundist.com.

На ринку ЄС після неочікувано спекулятивного сезону на сьогоднішній день ситуація стабілізувалася. Ціни повзуть донизу і вже скоротилися з рекордних €1000 до € 810-830 за тонну.

За прогнозами, виробництво цукру в ЄС очікується на рівні 15,7 млн т, при споживанні 16,2 млн т.

«Що стосується виробництв в Україні, наступного року ми матимемо щонайменше 1,9 млн т виробленого цукру, а щонайбільше 2,1 млн т. Враховуючи мінімальний перехідний залишок в об’ємі 200 тис. т, що буде наприкінці цього року, та внутрішнє споживанням на рівні 850-900 тис. т наступного року, в 2024/25 маркетинговому році Україна матиме від 1 до 1,2 млн т цукру на експорт», — каже Артем Семененко комерційний директор Групи компаній «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО».

Цукрові буряки у 2022 році були найбільш маржинальною культурою. Ймовірно, вони будуть такими і за підсумками 2023 року. Це звичайно спонукає збільшити посівні площі під цукровий буряк. Але експерти радять враховувати  реалії, що складаються на суміжних та світових ринках.

«Світовий ринок, а особливо великі виробники цукрової тростини, декларують через високі ціни на цукор, значне збільшення площ під даною культурою. Це може призвести у сезоні 2024 року до значного профіциту цукру і зниження світових цін», — зазначив Олександр Коротинський директор  «НПЦ цукробурякового виробництва».

За словами Олександра, українські аграрні підприємства, також повинні підходити до збільшення посівних площ під цукровим буряком дуже виважено і враховувати всі реалії світового та європейського ринків.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!