Запаси оливкової олії в Європі досягли десятирічного мінімуму

Джерело:  Olive Oil Times
оливкова олія

Незважаючи на підтвердження скромного збільшення виробництва оливкової олії в Європейському союзі у 2023/24 сільськогосподарському році, Європейська комісія попередила, що інші ключові показники для сектору, як і раніше, залишаються дуже низькими.

Згідно з останнім короткостроковим прогнозом сільськогосподарського сектора, виробництво оливкової олії в ЄС зросте на сім відсотків порівняно з 2022/23 роком і сягне 1 489 000 тонн. Незважаючи на збільшення, поточна дохідність залишається на 28 відсотків нижчою за середній показник за останні п’ять років.

Доступність оливкової олії – поєднання виробництва, запасів та імпорту за вирахуванням експорту та споживання – також залишається низькою: прогнозується п’ятивідсоткове зниження порівняно з попереднім роком та різке зниження на 28% порівняно із середнім показником за п’ять років.

Початкові запаси становили 406 000 тонн, а кінцеві запаси, як очікується, скоротяться до 365 000 тонн через поновлення імпорту з боку традиційних торгових партнерів, таких як Туреччина та Туніс, та виробників з Південної півкулі, включаючи Аргентину та Чилі.

“Хоча рівень початкових запасів може здатися прийнятним, це здебільшого пов’язано зі зниженням попиту як в ЄС, так і в усьому світі”, – написала комісія.

Оскільки за останні два роки ціни на оливкову олію значно зросли, Брюссель повідомив, що багато споживачів перейшли на дешевші харчові олії або скоротили споживання оливкової олії.

Очікується, що споживання в ЄС скоротиться до 1 189 000 тонн, що на 18,6 відсотка нижче за середній показник за попередні п’ять років.

Очікується, що в Іспанії, Італії, Португалії та Греції, де оливкова олія є основним продуктом харчування, споживання скоротиться ще сильніше. За оцінками комісії, споживання впаде нижче за 900 000 тонн, що означає значне зниження на 19,9 відсотка порівняно із середнім показником за останні п’ять років.

Очікується, що споживання оливкової олії на душу населення в Європейському союзі також знизиться у 2023/24 році до 2,6 кілограма, що на 19,2 відсотка менше, ніж у середньому за п’ять років.

Незважаючи на те, що ціни на оливкову олію в магазинах origin знизилися з рекордно високого рівня, досягнутого в середині січня, вони залишаються набагато вищими за середній показник за попередні п’ять років.

Як приклад, у звіті наводяться ціни на оливкову олію першого віджиму в Хаені, на базовому ринку Іспанії. Наприкінці березня ціни на оливкову олію першого віджиму були в 2,5-2,7 рази вищими, ніж у середньому за останні п’ять років.

За даними Єврокомісії, зниження пропозиції в поточному році врожаю означає, що в короткостроковій та середньостроковій перспективі ціни залишаться вищими за середній рівень за п’ять років.

“У 2023/24 році, ймовірно, відбудеться деяке додаткове скорочення [попиту на оливкову олію], оскільки передача цін від виробників споживачам (особливо якщо підтвердяться більш позитивні зміни щодо врожаю) зажадає часу”, – написала комісія.

Цей сценарій може ще більше знизити попит на оливкову олію в Європейському Союзі на три відсотки.

Єврокомісія зазначила, що світовий попит також залишається слабким, пославшись на 14-відсоткове скорочення експорту до Китаю та Японії за перші чотири місяці врожайного року.

Ціни також впливають на експорт та попит з-за кордону, при цьому очікується зниження обсягів експорту на 10%.

“З іншого боку, ЄС залишиться привабливим ринком для імпорту, як через зниження пропозиції на внутрішньому ринку, так і через більш високі ціни”, – наголошується у звіті. Очікується, що до кінця поточного сільськогосподарського року обсяг імпорту сягне 200 000 тонн.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!