Замістити експорт українського зерна у довгостроковій перспективі неможливо

Джерело:  Latifundist
зерно

Доки українські порти залишаються заблокованими, імпортери шукають заміну українському експорту. Однак, за словами експертів, перекрити обсяги експорту українського зерна на світовому ринку не вдасться.

Про це йдеться у матеріалі Latifundist.com — «Пшенична українська «рана» в світовому експорті зерна: хто стане «пластирем».

Менеджер з розвитку бізнесу Maxigrain Олена Нероба називає ситуацію, яка склалася на світовому ринку — «Українська рана». На її думку, вакуум за відсутності українського зерна ніхто не перекриє.

«Хто може бути «пластирем» у цій ситуації? Ніхто! Я вже, як могла, рахувала, але навіть з миру по нитці не назбирається 25 млн т зерна, які застрягли в Україні», — каже вона.

Згідно з травневим звітом USDA, виробництво пшениці в Україні скорочено до 21,5 млн тонн, експорт очікується на рівні 10 млн тонн. Але, зі слів аналітика аграрних ринків Argus Media company Олексія Єрьоміна, навіть ці цифри є оптимістичними.

«Очікування, що зможемо вивозити більше продукції у західному напрямку — занадто оптимістичні. Навіть обсяги, що зараз декларуються як експортовані — часто такими не є. Це попередні митні декларації, умовно ТТНки, а не фактично вивезене зерно», — вважає експерт.

Заміну українському експорту шукають в Індії. Єгипет веде переговори з Казахстаном, Францією та Аргентиною. Однак розраховувати на ці країни у довгостроковій перспективі не можна. Наприклад, Аргентина та Бразилія можуть лише тимчасово замінити Україну, бо нерідко є нетто-імпортерами пшениці. Тобто можуть скористатись перевагами ціни, але не системно експортувати.

Другим за обсягом покупцем української зернової є Індонезія — її частково закриває Австралія. Туреччина, за словами Олени Нероби, потроху купує у росії, Аргентини, пробували імпортувати в Індії.

«Всі потрошку щось купують, але це не вихід. Тому, думаю, з лютого 2023 р. почнеться халепа. Бо в Європі вже почалася посуха, врожай буде на рівні середнього за останні 5 років. Минулорічних рекордів чекати не варто. Франція виглядає поганенько, Румунія — на рівні середнього. Америка має найгірший стан зимових посівів за останні 5 років. Китай — погано, все погоріло», — каже вона.

За словами Олени Нероби, дешевшати зерно не буде, доки триває війна. Водночас, на думку старшого трейдера Promising International Trading Co. DMCC Хазема Сакера, попит на пшеницю буде вищим через страх дефіциту. До того ж не треба забувати витрати на логістику.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!