За два місяці Вадул-Сіретський термінал відвантажив понад 70 потягів із зерном

Джерело:  Elevatorist.com
Вадул-Сіретський термінал

Упродовж двох місяців поточного року Вадул-Сіретський термінал (Alebor Group) відвантажив 72 поїзди із зерном. Про це повідомляє Elevatorist.

У лютому 2024 року ВСТ відвантажив 30 потягів з зерном, у січні — 42. Для того, щоб зробити процес максимально ефективним, на терміналі побудували розгалужену залізничну мережу.

На залізничній станції Вадул-Сірет є колії шириною 1520 та 1435 мм, до яких доєдналися зерновики і забезпечили на терміналі колійний розвиток. На сьогодні одна з колій 1520 мм розрахована лише на п’ять вагонів, там поки що глухий кут. Друга така колія подовжена через весь термінал, там вивантажуються українські вагони.

«Одночасно з другою широкою колією побудували першу вузькоколійку, потім додали ще 4-ту колію, бо було потрібне друге завантаження. Залишили місце для майбутньої 5-ї колії і побудували 6-ту та 7-му євроколії. Ми їх зробили для себе, для виставочного користування, щоб не ганяти потяги на станцію, не займати там місця», — розповів генеральний директор елеваторного направлення ГК Alebor Group Олексій Цуркан.

Довжина однієї колії — від 500 до 700 м. Окрім того, на терміналі є власне невеличке депо для обслуговування та ремонту тепловозів. Тут працюють два власні тепловози серії ТЕМ2.

Нещодавно на терміналі добудували станцію відвантаження на українські вагони. За словами Олексія Цуркана, послуга стала затребуваною після відкриття Одеських портів та зниження залізничних тарифів.

«Ціна суттєво впала, логістика залізничних перевезень почала рахуватися навіть звідси. А будували ми свою українську колію лише з можливістю вивантаження, тож довелося досить швидко, за 10 днів, збудувати ще й відвантаження. Завершили будівництво 8 березня, 10-го вже відвантажили першу партію зерна до порту. Тому зараз ми відправляємо зерно і до Румунії, і до українських портів», — додав Олексій Цуркан.

Наразі термінал здатен відвантажувати вісім потягів на добу, 12,8 тис. т зерна. У планах групи — перетворити підприємство на багатопрофільний сухий порт. Якщо зараз Вадул-Сіретський термінал надає послуги перевалки та доробки зерна, то в подальшому керівництво компанії розглядає можливість працювати і з мінеральними добривами, налагодити зворотні поставки. Крім того, за сприятливих обставин, терміналу з часом планують додати потужності для контейнерної та нафтоперевалки.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!