З польськими фермерами можна говорити, і вони будуть чути – думка

Джерело:  SEEDS
Польща

Україна та Польща під час переговорів на рівні представників профільних аграрних об’єднань домовились розділити перемовини за видами продукції.

Про це повідомив президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник в інтерв’ю SEEDS.

«За кожним продуктом будуть створені окремі робочі групи, і кожен буде домовлятися і говорити з цього приводу окремо», — поділився він, зазначивши, що питання ягід та сокового концентрату, ймовірно, буде підніматися під час зустрічі 5-6 квітня у Вільнюсі.

Тарас Баштанник зазначив, що поляки наразі бачать в українцях, зокрема по малині, конкурента, а не партнера, з яким можна було б працювати.

«Я доводив їм, що Україна не витісняє польську малину, а навпаки — Польща купує українську малину, доробляє її і на цьому заробляє, експортуючи далі, в іншому вигляді», — додав фахівець.

Він також зауважив, що українська сторона закликала поляків дозволити закінчити вивіз залишків зерна транзитом за старими контрактами, які ще давно були укладені. Лише у польські порти.

«І йшлося всього-на-всього про 450 тис. т сумарно різних зернових, олійних та технічних культур за невеликий період — три місяці: квітень, травень, червень. Тобто це крапля в морі. До того ж транспортування не машинами, а тільки залізницею», — поділився він.

За словами Тараса Баштанника, деякі присутні з польської сторони прекрасно розуміли українські проблеми і були не проти розблокування кордону. Наприклад, очільниця Зерно-кормової палати з Руху «Польща 2050» Моніка П’ятковська підтримала українську пропозицію, тому що Україна має виконати ці міжнародні зобов’язання, ці контракти.

«Вона не бачить нічого поганого. Тому, з погляду бізнесу і прагматики здорового глузду, жодних проблем у цьому немає», — пояснив він.

Баштанник додав, що й інші голови асоціацій, зокрема по цукру, підтримували українську пропозицію, або, принаймні, були готові до конструктивного діалогу, а не до емоцій, агресії та незрозумілої поведінки, як у випадку із заступником міністра сільського господарства Польщі Міхалом Колодзейчаком.

«Сісти за стіл переговорів — це завжди позитив… У цілому очікування і враження від перемовин стримано оптимістичні. В тому плані, що з поляками можна говорити, і вони будуть чути. Думаю, що ми продовжимо це в квітні. Можливо, навіть це все буде вирішено позитивно, принаймні по більшості продуктів», — підсумував Тарас Баштанник.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!