Якщо всі потужності УЗ направити на експорт зерна, він складе 27 млн т на рік — думка

жд зерновоз перевозки

Експорт українських зернових через морські порти заблокований, сухопутні шляхи через західні кордони України можуть забезпечувати потік 10-15% пропускної спроможності. Тому потрібно шукати нові способи зберігання та перевезення продукції.

Про це йдеться в матеріалі «Проблеми експорту зерна через ЄС та потужностей зберігання в Україні» на Elevatorist.com.

Повідомляється, що до нападу Росії, експорт українських зернових здійснювався в основному через морпорти, що складало 95%. Решта 5% відбувалася залізницею та автомобільним транспортом.

За оцінками учасників ринку, перевезення залізницею в умовах воєнного становища та з урахуванням окупованих територій — складають 20 т на добу.

Менеджер з розвитку бізнесу компанії Maxigrain Олена Нероба додає, якщо всі потужності перевезень «Укрзалізниці» (УЗ)  направити на перевезення зерна до перевалочних пунктів західного регіону, разом з олією та шротами, — пропускна спроможність складатиме близько 27 млн т агропродукції на рік.

«Об’єктивні обсяги складуть 20-25% за можливості вивезення зерна з територій, які тимчасово окуповані або де ведуться бойові дії», — підсумувала експерт.

За її словами, нині постає дві проблеми, щоб збільшити перевезення «Укрзалізниці» понад 20 т на добу. По-перше, на кордонах немає потужностей для зберігання продукції, та, по-друге — сусідні країни не мають, чим їх розвозити.

Нагадаємо, з початку запуску «Укрзалізницею» (УЗ) продовольчої програми для областей, в яких склалася складна ситуація з забезпеченням населення продуктами харчування у результаті воєнної агресії Росії, — #залізна_допомога — вже законтрактовано 26 523 т продукції на суму 746,2 млн грн.

 

Elevatorist.com

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!