Як зменшити термін простою зерновозів на кордоні: експерт дав поради

Джерело:  Укрінформ
зерновоз
У травні в середньому обіг зерновозів на західних кордонах складав 27 діб, з яких 22 доби вагони стояли в чергах на кордоні.

Про це під час пресконференції «Проблеми експорту агропродукції залізничним транспортом» в Укрінформі повідомив Юрій Щуклін, радник голови правління АТ «Укрзалізниця», експерт з логістики.

«У травні в середньому обіг зерновозів на західних кордонах складав 27 діб. З них тільки 5 діб, 120 годин, ці вагони були задіяні в операціях — 36 годин припало на рух, 4 години — на митні процедури, 40 годин — на прибирання та подачу під навантаження і такий самий час на розвантаження. Тобто 22 доби із обігу вагона власник вантажу сплачував лише за стояння в черзі, на різні операції після навантаження, в тому числі на перетин кордону», — зазначив Щуклін.

За словами Щукліна, щоб уникнути проблеми з простоями навантажених зерновозів у черзі, потрібно перестати вантажити більше за наявну пропускну здатність логістичної системи.

«Проблема з зайнятістю парків, з ростом цін на вагони, пропускною спроможністю переходів пов’язана з дисбалансом обсягів навантаження і переходів через кордон. Сьогодні свою роботу з навантаження планує лише «Укрзалізниця». Всі інші учасники логістичного ланцюга — а таких в кожній операції з перевезення до десяти — цього не планують. Це призводить до того, що навантажені вагони стоять в черзі на кордонах по 20-40 днів», — підкреслив експерт.

Він також додав, що для узгодження всіх логістичних подій всіма учасниками ланцюга варто було б створити єдиний центр планування перевезення.

«Нам потрібне консолідоване наскрізне рішення щодо планування всіх подій перевезення всіма його учасниками, а не лише «Укрзалізницею». Коли обсяги навантаження дорівнюватимуть обсягам переходу кордонів та поглинанню, за моїми підрахунками, нам вдасться звільнити до 4 тис. зерновозів», — сказав Щуклін.

Як повідомлялося, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства, Україна у травні 2022 року відвантажила на експорт усіма видами транспорту понад 1,743 млн тонн зернових, олійних та продуктів переробки, що становить 180% від квітневого обсягу.

Як наголосили в міністерстві, для стабільного експорту агропродукції з України до Європи потрібно збільшити кількість зерновозів та відкрити нові логістичні коридори.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!