Високі ціни на цукор можуть спровокувати світовий ефект його перевиробництва

Джерело:  AgroPortal.ua
цукор

Протягом більшої частини 2023 року світові ціни на цукор були високими, можна сказати, знаходилися на пікових показниках. Це призвело до збільшення площ під цукровим буряком та тростиною і залучення на ринок нових гравців не лише в Україні, а й в усьому світі.

Про це AgroPortal.ua розповів директор НПЦ «Цукробурякового виробництва» Олександр Коротинський.

В Україні цукровий буряк — одна з небагатьох рентабельних культур, але це не може тривати завжди. Нині площі під тростиною зростають, тож є застереження, що це призведе до збільшення виробництва цукру. Хоча зараз складно прогнозувати, які будуть природні умови для росту, але хочу застерегти від бездумного збільшення площ. Буряк вимагає високої культури агротехнології та значних капіталовкладень на гектар.

Олександр Коротинський зазначив, що культура була рентабельною два роки поспіль, і варто розуміти, що після пікових цін завжди є певний спад. Це ринкові тенденції, які чітко прослідковуються не один десяток років.

«У грудні 2023 року світова ціна на цукор просіла на $100/т. На сьогоднішній день ринок цукру підтримує відносно стабільна і висока ціна нафти, але якщо відбуватиметься подальше її зниження, провідні світові виробники спрямують більше цукрової тростини на виробництво цукру, що додасть додаткових обсягів на ринок», — впевнений експерт.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!