Виробництво зернових в Ірані досягне 20,1 млн. тонн у 2024 році

Джерело:  Feedlot
колоски

Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (ФАО) прогнозує подальше збільшення виробництва зерна в Ірані цього року на тлі зусиль уряду країни більше покладатися на внутрішнє сільське господарство, а не імпорт для задоволення основних потреб країни.

Цифри, наведені в опублікованому в понеділок звіті FAO “Продовольчий прогноз”, що публікується раз на два роки та присвяченому подіям, що впливають на світові ринки продовольства та фуражів, показали, що виробництво зернових в Ірані, як очікується, досягне 20,1 млн. метричних тонн 2024 року.

2023 року Іран був 10-м за величиною виробником зерна в Азії з обсягом виробництва 19,8 млн. тонн. Країна покладалася на імпорт для задоволення своїх потреб у зернових обсягом 14,9 млн. тонн.

Відповідно до звіту ФАО, виробництво пшениці в Ірані цього року сягне 13,5 млн. тонн, що на рівні минулого року.

Очікується, що виробництво рису в країні збільшиться на 18% до 2,6 млн тонн у 2024 році, свідчать цифри.

Іран запровадив політику стимулювання зростання сільськогосподарського виробництва в країні, щоб запобігти будь-якій нестачі основних продуктів харчування, яка може бути викликана санкціями США, спрямованими проти його зовнішньої торгівлі.

За даними ФАО, Іран посідає третє місце із запасів зерна серед азіатських країн. Лише Китай та Індія мають більші запаси зернових, ніж Іран. Запаси Китаю становлять 414 млн. тонн, тоді як Індії – 65 млн. тонн. Нинішнього року запаси зернових в Ірані становлять 11,8 млн. тонн. З них 8,8 млн тонн складають запаси пшениці.

Крім того, ФАО прогнозує, що виробництво пшениці в Ірані цього сільськогосподарського року досягне 13,5 млн. тонн. Іран є п’ятим за величиною виробником пшениці в Азії після Китаю, Індії, Пакистану та Туреччини.

Окрім того, керівник проекту Міністерства сільського господарства з вирощування пшениці сказав, що виробництво пшениці в Ірані, як очікується, сягне 13,5 млн. тонн у поточному врожайному році (вересень 2023-2024).

За словами Сохраба Сохрабі, попереднього року уряд закупив у фермерів 10,4 млн. тонн пшениці, тоді як очікується, що цього року цей показник досягне 10,5 млн. тонн.

Щорічна потреба країни у пшениці становить 12 мільйонів тонн, сказав чиновник, враховуючи поточну тенденцію виробництва, Іран стане самодостатнім у виробництві пшениці протягом наступних кількох років.

Уряд Ірану закуповує пшеницю, яка вважається основним продуктом харчування в Ірані, кожен урожайний рік, щоб збільшити її запаси та згодом постачати на ринок.

У нещодавньому звіті ФАО йдеться, що Іран виробив понад 21 мільйон тонн зернових в урожайному 2023 році і займає четверте місце за запасами зернових в Азії.

У звіті, який отримав назву “Прогноз продовольчих товарів та ситуації”, ФАО оцінила загальний обсяг зернових, вироблених в Ірані у 2023 році, у 21,1 мільйона тонн, що більш ніж на два відсотки більше, ніж роком раніше.

Згідно з цим звітом, Іран виробив понад 13 мільйонів тонн пшениці у 2022 році та 13,5 мільйона тонн у 2023 році.

ФАО оцінила загальні запаси зернових в Ірані попереднього року в 12,1 мільйона тонн, зазначивши, що запаси збільшилися на 100 000 тонн порівняно з попереднім роком.

Ще у травні 2023 року ФАО опублікувала звіт, у якому Іран посів 43-те місце у світі за обсягом імпорту продовольства, незважаючи на те, що є 17-м за чисельністю населення країною у світі.

Статистика організації Об’єднаних Націй показує, що промислово розвинені країни були найбільшими імпортерами продуктів харчування у світі.

За даними організації, Іран нині входить до провідних світових виробників сільськогосподарської продукції.

Китай займає перше місце у світі за запасами зерна з 399 млн. тонн зерна, за ним слідують Індія з 64 млн. тонн зерна і Туреччина з 12,7 млн. тонн, відповідно.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!