Виробництво свинини у Китаї у 2024 році знизиться на 3 відсотки

Джерело:  Meatinfo

Економічні перешкоди продовжуватимуть впливати на споживання як свинини, так і яловичини у Китаї у 2024 році. Виробництво свинини у 2024 році незначно знизиться на 3 відсотки, оскільки на виробників чинять тиск стійко низькі ціни на живих свиней та свинину. Проте імпорт свинини може зрости незначно, щоб компенсувати прогнозоване зниження внутрішнього виробництва свинини.

Прогноз на виробництво свиней у 2024 році переглянуто до 695 мільйонів голів зі зниженням на 3 відсотки порівняно з аналогічним періодом минулого року через менше поголів’я свиноматок у 2024 році порівняно з 2023 роком. Ліквідація стада внаслідок низьких цін та затримка зростання поголів’я через захворювання у 2023 році є двома основними причинами зниження поголів’я свиноматок.

Виробники свиней почали розширювати виробництво свиней для відновлення своїх поголів у 2020 та 2021 роках, коли спалахи африканської чуми свиней (АЧС) завдали серйозної шкоди галузі. Негативні наслідки значного розширення поголів’я свиней у Китаї виявилися у 2023 році, коли виробництво свиней перевищило ринковий попит. Середні ціни на свиней залишалися низькими до 2023 року, що призвело до збитків у всій галузі свинарства.

За даними Національної комісії з розвитку та реформ, за винятком деякого невеликого прибутку з серпня по вересень, більшу частину 2023 року виробники працювали зі збитками.

Міністерство сільського господарства та сільських справ (MARA) повідомило, що це перший рік з 2014 року, коли виробники свинини зазнали таких великих втрат. Джерела в галузі повідомили, що АЧС продовжувала впливати на сектор у 2023 році, особливо у Північному Китаї. Збитки виробників та новини про відродження АЧС сприяли «панічним» продажам, що призвело до скорочення неефективних свиноматок. Національне бюро статистики (НБС) повідомило, що поголів’я свиноматок скоротилося до 41,42 мільйонів на кінець 2023 року.

Згідно з прогнозами, виробництво свиней знизиться у 2024 році. Завдяки меншій кількості неефективних свиноматок кількість поросят на свиноматку на рік (PSY) покращилась. Однак покращення PSY навряд чи компенсує нижчий середній показник по поголів’ю свиноматок у 2023 році.

Все більше дрібних та середніх виробників йдуть з ринку через складні грошові потоки та проблеми з отриманням кредитів. За оцінками НБС, враховуючи скорочення виробництва свинини у дрібних виробників, частка великих виробників свинини в порівнянні з дрібними та середніми виробниками перевищить 68 відсотків у 2023 році, при цьому зростання порівняно з аналогічним періодом минулого року становитиме близько 3 відсотків.

Імпорт живих свиней залишиться на низькому рівні, близько 7000 голів, і помірковано знизиться з 2023 року. Китай імпортує племінних свиней для покращення генетики внутрішнього стада. Імпортовані живі свині становлять лише близько 0,001 відсотка загального поголів’я свиней. Більшість виробників свиней, як і раніше, зазнають фінансового тиску, що ускладнює інвестування в поліпшення поголів’я.

Крім того, незважаючи на скорочення поголів’я свиноматок, рівень поголів’я свиноматок перевищує офіційні цільові показники Китайської Народної Республіки (КНР). Представники галузі також вважають, що нинішній рівень поголів’я є достатнім. Основними постачальниками живих свиней до Китаю є США, Данія та Франція.

Експорт свиней мало відновився. Прогноз щодо експорту живих свиней у 2024 році – на рівні 1,14 мільйона голів із незначним зростанням експорту до Гонконгу. Гонконг та Макао залишаться основними напрямками для експорту живих свиней із Китаю. Гонконг є найбільшим експортним напрямком Китаю для живих свиней.

У 2023 році готельний, ресторанний та інституційний сектор (HRI) Гонконгу та індустрія туризму поступово відновилися, оскільки наприкінці 2022 — на початку 2023 року був ослаблений прикордонний контроль між Китаєм та Гонконгом, що сприяло збільшенню імпорту живих свиней з Китаю для виробництва свіжої. Прогнозується продовження та повільне відновлення експорту живих свиней до Гонконгу у 2024 році.

Макао є другим за величиною експортним напрямом Китаю, хоч і з мінімальними обсягами. Експорт у Макао залишався стабільним протягом багатьох років, крім періоду пандемії. Очікується, що експорт до Макао у 2024 році залишиться стабільним.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!