Виробництво пшениці в Казахстані відновиться у 2024/25 МР

Джерело:  World Grain
колос

Очікується, що виробництво пшениці в Казахстані відновиться в 2024-2025 МР, оскільки вища вологість ґрунту збільшує врожайність, згідно зі звітом Іноземної сільськогосподарської служби (ФАС) Міністерства сільського господарства США.

В умовах цінового тиску з боку рф уряд Казахстану продовжив обмеження на імпорт пшениці з Євразійського економічного союзу ще на шість місяців, починаючи з 12 квітня.

Згідно з звітами виробників зерна на початку року, посівна площа пшениці оцінюється в 13,2 млн га, а виробництво – в 15,8 млн тонн. Виробництво у 2023-2024 роках оцінюється у 12,1 млн тонн.

Рясні дощі восени минулого року, а також снігові опади взимку були вищими за середній показник і створили сприятливий рівень вологості, повідомили у ФАС.

Повінь у деяких частинах Казахстану мала менший вплив на просапні культури, оскільки більшість пшеничних полів захищені греблями. Внаслідок повеней було пошкоджено деякі зерносховища та іншу інфраструктуру, повідомили у ФАС.

Експорт пшениці у 2024–2025 роках оцінюється в 11,1 млн тонн з урахуванням поліпшення прогнозів виробництва. Країна продовжує розширювати торгівлю з Китаєм та досягла угоди про відправку 200 тисяч тонн різних сільськогосподарських товарів, включаючи пшеницю, ячмінь, льон, ріпак, овес, соняшник, горох, сочевицю, жито та інші культури, повідомили у ФАС.

«Є деякі ознаки того, що залізничні станції, митниця і карантин важко справляються зі збільшеними обсягами», — заявили у ФАС.

З вересня по лютий 2023-2024 років Казахстан експортував 4,1 млн тонн пшениці та пшеничного борошна, що на 20% менше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року. Узбекистан, Афганістан та Таджикистан залишилися у трійці найбільших покупців казахстанської пшениці та пшеничного борошна.

Експорт пшениці до Узбекистану становив 1,8 млн тонн, що на 18% менше у порівнянні з тим же періодом попереднього маркетингового року. Афганістан був другим за величиною імпортером обсягом 889 тис. тонн, що у 36%. Таджикистан імпортував 615 тисяч тонн, зниження на 5%.

Експорт до Китаю складає 254 тис. тонн, що у сім разів більше, ніж за той же період минулого року. Трейдери заявили, що збільшення пов’язане із інтересом китайських покупців до імпорту фуражної пшениці.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!