Влітку прогнозуються ускладнення з експортом українського зерна через порт Констанца

Джерело:  ЦТС
Констанца

Найбільший порт Румунії не спроможний вирішити у повній мірі проблему щодо вивезення українського зерна в умовах російської блокади українських портів. На те є декілька причин.

Як пише Splash у своїй публікації, яку цитує ЦТС, румунські експерти ставлять під сумнів доцільність витрати мільйонів доларів, які знадобляться на покращення портової інфраструктури для збільшення обсягів перевалки зернових, в довгостроковій перспективі.

“Порт не може трансформуватися за такий короткий час. Він лише стане більш перевантаженим, а простір для зберігання більшого обсягу вантажу буде обмеженим”, – заявив у коментарі Splash Георге Батрінца, доцент Морського університету Констанци.

Торік порт Констанца відвантажив 25 мільйонів т зерна, ставши найбільшим європейським портом за обсягами експорту цього виду вантажів. Але інфраструктура, що оточує Констанцу, залишається проблемою, що перешкоджає значному зростанню поставок агропродукції з України.

За словами Батрінци, порт міг би обробляти вдвічі більше вантажів, ніж зараз, але проблемним є питання перевезень по суходолу. Зараз значна доля транспортних потоків припадає на автотранспорт, і з початком сезону літніх відпусток навантаження на дорожню мережу країни зросте, що впливатиме на пропускну спроможність доріг.

Ще однією проблемою експерти називають низьку пропускну здатність Дунайських портів, звідки баржі з зерном йдуть до Констанци.

“Сьогодні баржі є найбільш підходящим рішенням, але знову ж таки не вистачає місткості, і будуть затори, оскільки швидкість завантаження на судно з барж значно нижча за ту, яка могла б бути”, – зауважив Георге Батрінца.

Він нагадав, що затор суден на Сулинському каналі поступово збільшується з березня цього року. Станом на 25 травня на вході в канал стояло близько 90 суден.

“Порт Констанца може стати порятунком для української аграрної промисловості, однак, починаючи з другого кварталу 2022 року логістика української сільськогосподарської продукції через Румунію ускладниться через сезонні відвантаження румунського врожаю, озимої пшениці та ячменю, які традиційно перевантажується через портову інфраструктуру Констанци”, – попередили про ще один негативний фактор в консалтинговій компанії Informall B.G.

Аналітики сходяться на думці, що повноцінно вирішити проблему експорту зерна з України можна лише шляхом хоча б часткового розблокування українських портів, зокрема, Одеси і Чорноморська. Раніше дипломати ЄС заявили, що без Чорноморського маршруту можна відвантажити вчасно до наступного врожаю лише близько 5 мільйонів т зерна, в той час як на українських елеваторах знаходиться понад 20 млн т, призначених на експорт.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!