Viterra, Cargill і Louis Dreyfus разом експортували майже 1,5 млн тонн російського зерна від початку війни

Джерело:  Порти України
зерно ARIA Commodities

Міжнародні агротрейдери Viterra, Cargill і Louis Dreyfus Company (LDC) продовжили експортувати російське зерно після початку повномастабного російського вторгнення в Україну. Про це повідомляє Bloomberg.  

За даними Logistic OS, Viterra відвантажила найбільші обсяги зернових серед міжнародних трейдерів — понад 851 тис. тонн. У загальному ренкінгу експортерів компанія посіла четверте місце, поступившись трьом російським компаніям. При цьому за перші три тижні нового сезону Viterra зберегла четверту позицію, експортувавши понад 100 тис. тонн.

Представник Viterra, 49,99% якої належить Glencore, сказав, що компанія надає «високий пріоритет глобальній продовольчій безпеці та забезпеченню постійного експорту сільськогосподарських продуктів харчування та кормів».

Viterra не єдиний міжнародний гравець, який допомагає підтримувати російський експорт зерна. Від початку вторгнення зерно експортували Cargill та LDC, які відвантажили 336 тис. тонн і 279 тис. тонн відповідно. Cargill також відправила значні обсяги російської соняшникової олії.

Раніше Cargill заявила про наміри направити прибуток від основних видів діяльності на гуманітарну допомогу. LDC, контрольований мільярдеркою Маргаритою Луї-Дрейфус, відмовився коментувати свою діяльність в Росії.

Присутність Viterra підкреслює дилему, з якою стикаються західні уряди, коли реагують на вторгнення Володимира Путіна. З одного боку, вони наклали санкції на такі сектори, як фінанси та енергетика, які разом із репутаційними проблемами спонукали трейдерів вийти з російського бізнесу. Але в той же час немає жодних санкцій щодо російського зерна, яке політики хочуть зберегти, оскільки війна погіршує глобальну продовольчу кризу», — зазначає агентство.

Росія має проблеми з транспортуванням та страхуванням через санкції та війну, але їй все одно вдається експортувати великі обсяги зерна.

Раніше Viterra заявила, що призупинила нові проекти розвитку та розширення в Росії після вторгнення. LDC анонсувала призупинення роботи в Росії, а Cargill планувала скоротити деякі операції у Росії.

Усі три трейдери займаються торгівлею українською агропродукцією і володіють значними активами в Україні, зокрема великими портовими перевантажувальними терміналами. Зокрема, Viterra володіє Іллічівським зерновим терміналом (Чорноморськ) і терміналом «Евері» (Миколаїв). Останній зазнав російського ракетного удару у червні.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!