Верховна Рада розгляне законопроєкт про електронні аграрні розписки

Джерело:  Пропозиція
аграрні розписки аналітика

Верховна Рада України зареєструвала проєкт Закону № 9266 «Про електронні аграрні розписки». Основна мета проєкту – запровадження нового фінансового інструменту для кредитування сільськогосподарського виробництва.

Один з обмежуючих факторів для розвитку  аграрного  потенціалу в Україні – відсутність доступних кредитів. Законопроєктом пропонується  врегулювати електронні аграрні розписки як неемісійні цінні папери в електронній формі. При цьому законопроєкт не скасовує дію Закону України «Про аграрні розписки», а запроваджує поряд з традиційними паперовими розписками новий фінансовий інструмент кредитування.

Основні положення  законопроєкту:

  • Електронна аграрна розписка є самостійним предметом обігу на ринках капіталу, може бути об’єктом купівлі-продажу, джерелом прибутку. Тобто аграрна розписка є неемісійним цінним папером.  Електронні аграрні розписки будуть існувати у формі електронного документу в Реєстрі електронних аграрних розписок.
  • Законопроект розширює коло суб’єктів, які можуть видавати електронні аграрні розписки, за рахунок сільськогосподарських кооперативів.
  • Спрощення та здешевлення порядку видачі, обігу та припинення електронної аграрної розписки у порівнянні з традиційними паперовими.
  • Предметом застави може бути майбутній врожай, живі тварини, продукти  тваринного і рослинного походження, продукти їхньої первинної переробки.
  • Законопроєкт забезпечує надійність електронної аграрної розписки. Якщо у боржника відсутня застава за електронною аграрною розпискою, то кредитор може стягнути позику на підставі спеціальної виписки з Реєстру електронних аграрних розписок за рахунок іншого майна.

Прийняття законопроєкту допоможе виробникам сільськогосподарської продукції отримати ширший доступ до кредитів, також збільшить коло кредиторів, здатних фінансувати агросектор.

 

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!