Вчені довели, що нут є ключовою культурою для забезпечення продовольчої безпеки

Джерело:  АгроЭксперт
нут

Зміна клімату негативно впливає на продовольчу безпеку. Міжнародна дослідницька група Віденського університету провела вивчення природної варіативності різних генотипів нуту та їхньої стійкості до посухи. Вчені змогли показати, що нут – посухостійка бобова рослина з високим вмістом білка, яка може доповнити системи вирощування зернових навіть у міських умовах.

Через зміни клімату тривалі періоди посухи стали реальністю в Центральній Європі і становлять серйозну загрозу для продуктивності рослин, отримання стабільних урожаїв та, отже, продовольчої безпеки. У той же час спостерігається скорочення використання генетичної різноманітності рослин, а глобальна продовольча система стає дедалі одноріднішою: існує близько 7 тис. їстівних культур, але дві третини світового виробництва продовольства базується лише на дев’яти видах.

Така вузька генетична база може мати ряд негативних наслідків, такі як підвищена сприйнятливість рослин до хвороб та шкідників, зниження стійкості до посухи та зміни клімату.

Нут не входить до вищезазначених рослин, на яких в основному базується раціон харчування в усьому світі. Дослідницька група вивчила природні варіації різних генотипів нуту та їх стійкість до посухи та отримала багатообіцяючі результати.

У ході польового експерименту дослідникам вдалося у міських умовах виростити безліч різних сортів нуту в період посухи, продемонструвавши, що нут є чудовою альтернативною бобовою рослиною з високим вмістом білка, яка може доповнити системи зернового землеробства у міських районах.

Різні сорти і дикі види показали різні механізми боротьби з постійним стресом від посухи. Ця природна генетична мінливість є особливо важливою для того, щоб протистояти зміні клімату та забезпечити виживання рослини.

У дослідженні вчені використали індекс сприйнятливості до стресу для оцінки впливу на врожайність посухи, а також штучний інтелект, багатовимірну статистику та моделювання для виявлення маркерів та механізмів підвищення стійкості до посухи. Це дозволило визначити генотипи, які показують найкращі та найгірші результати у стресових умовах.

Отримані результати мають значення для відбору генотипів при селекції посухостійкого нуту. Завдяки високому вмісту білка та посухостійкості бобові культури є продуктом харчування майбутнього. Ще одна перевага полягає в тому, що більша частка бобових у сільськогосподарських системах підвищує загальну ефективність використання азоту, що також робить сільське господарство стійкішим.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!