Валерій Ткачов пояснив чому зростає вартість використання зерновозів

Джерело:  Rail.insider
зерновоз

По-перше, у жовтні 2023 року суттєво збільшився загальний експорт зерна з України, майже вдвічі, — з 2,890 млн тонн у вересні до майже 4,5 млн тонн у жовтні. Сталося це через те, що запрацював тимчасовий коридор через порти Великої Одеси. До того ж зерновий ринок зараз входить в піковий період перевезення та експорту зерна, адже почався активний експорт кукурудзи. Відповідно у жовтні 2023 зріс попит на перевезення зерна взагалі залізницею й попит на вагони-зерновози зокрема. Так, за оперативними даними, у вересні в експортному сполученні залізницею перевезено 1,075 млн тонн. А в жовтні вже близько 1,73 млн тонн (+61%).

По-друге, останні аукціони на ЕТС Прозорро.Продажі демонструють підвищення вартості використання зерновозів до 2,4-3,7 тис. грн/добу. Зазначене підвищення можливо пояснити наступними чинниками:

  • Збільшенням загального сезонного попиту на зерновоз (зазвичай тільки 2-3 місяці на рік, восени ми маємо сезонний пік вартості використання вагона);
  • Суттєве підвищення швидкості руху вагонів-зерновозів УЗ.  Наприклад, в напрямку портів швидкість руху для маршрутних відправок зросла з 138 км/добу до 253 км/добу (+83,3%); для групових відправок швидкість зросла з 50 км/добу до 111 км/добу. Але зазначу, що  збільшення швидкості руху вагонів — це фактичне здешевлення вартості використання вагонів, адже замовнику доведеться платити за меншу кількість діб використання вагонів.

Зі свого боку АТ «Укрзалізниця» для підтримки аграріїв та пом’якшення негативного впливу від сезонних коливань вартості зерновоза реалізує наступні кроки:

  • планує додатково запропонувати аграріям на аукціонах власні вагони-мінераловози для перевезення зерна (додатково близько 380 одиниць цього рухомого складу);
  • виставляти усі наявні вагони-зерновози через аукціони (в залежності від обороту вагонів / швидкості руху вагонів) УЗ має змогу забезпечити близько 200-300 вагоновідправок зерна у власному вагоні щодоби (частина парку УЗ — приблизно 700-800 зерновозів, — ред.) вже задіяна для експортних перевезень з перестановкою візків на західних кордонах, зерновози курсують по території Польщі та Румунії).

Також відзначу, що за запитом учасників зернового ринку АТ «Укрзалізниця» вже:

  • Збільшило горизонт проведення аукціонів (планування навантаження вагонів до 31.12.2023 року — період 2 місяці). Тобто ви можете вже сьогодні купити вагони на листопад та грудень 2023 року. Також розглядається можливість продажу вагонів через аукціони і на більший термін (3-5 місяців).
  • Окремо проводиться робота з великими відправниками щодо укладання довгострокових договорів на забезпечення рухомим складом УЗ. Запропоновані пропозиції від відправників розглядає Тарифна комісія УЗ.
  • Максимально пришвидшило рух вагонів з зерном мережею (попри систематичні удари агресора по залізничній та портовій інфраструктурі). На сьогодні оборот вагонів-зерновозів складає близько 13,8 доби.

Наостанок додам, що АТ «Укрзалізниця» зацікавлене в подальшій співпраці з аграріями. Товариство готове дослухатися до конструктивних взаємовигідних пропозицій. Особисто кожного четверга о 10:00 проводжу наради з учасниками зернового ринку та активно спілкуюсь з відправниками аграрних вантажів. Запрошую всіх зацікавлених доєднуватися до нарад.

Валерій Ткачов
заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця»

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!