В Україні презентували Земельний банк

Джерело:  AgroPortal.ua

В Україні сьогодні презентували проєкт Фонду державного майна України — Земельний банк.

Як зазначив під час конференції LFM24 заступник голови Фонду державного майна України Ігор Тимошенко, він передбачає запуск прозорого та ефективного ринку оренди державних сільськогосподарських земель через онлайн-аукціони.

«Загальна кількість державних земель сільськогосподарського призначення — 806 тис. га, з яких у підпорядкуванні ФДМУ 386 тис. га, з них 98 тис. га знаходяться в тимчасовій окупації, 277 тис. га — у НААН, 99,2 тис. га — у Міністерства освіти, 41,7 тис. га — у Міністерства юстиції та 1,6 тис. га — у Мінагрополітики. Усі вони мають працювати як на наповнення бюджету країни, так і на наповнення бюджетів громад», —  додав Ігор Тимошенко.

За його словами, у перший пул увійде 104 тис. га, які планують впродовж наступних чотирьох місяців виставити на електронні торги.

Переможці аукціонів матимуть можливість укласти договори оренди державних земель строком до 14 років для однорічних насаджень або до 25 років — для багаторічних. Стартова ціна лотів становитиме 12% нормативної грошової оцінки землі.

Ігор Тимошенко, заступник голови Фонду державного майна України

У системі вже доступні 24 ділянки загальною площею 1600 га, які знаходяться в системі Prozorro.Продажі. Найближчим часом географія розшириться на чотири області.

Ігор Тимошенко очікує, що, коли механізм запрацює на повну, бюджет України отримає 8 млрд грн лише від орендної плати.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!