В НБУ розповіли, що буде з цінами та інфляцією

инфляция

На початку цього року інфляція була низькою, але впродовж останніх місяців пришвидшилася. На темпи зростання споживчих цін передусім вплинуло збільшення витрат бізнесу на електроенергію та оплату праці. Частково позначилося на цінах і певне послаблення курсу гривні. Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

Згідно прогнозу НБУ, у наступні місяці інфляція помірно пришвидшиться й наприкінці року становитиме 8,5%.

“Щоб і надалі утримувати очікування під контролем, НБУ обмежуватиме коливання курсу, забезпечуючи курсову стійкість, а також забезпечуватиме такий рівень ставок за гривневими депозитами, який захищатиме заощадження населення від інфляційного знецінення”, – обіцяють в регуляторі.

В НБУ переконані, що такі дії підтримуватимуть довіру до гривні та обмежуватимуть тиск на валютному ринку.

Крім того, у регуляторі сподіваються, що послідовні дії НБУ дадуть змогу уповільнити інфляцію вже наступного року.

“Допомогти в цьому має й сповільнення інфляції в країнах, з якими Україна веде торгівлю”, – додали в Нацбанку.

За прогнозом НБУ, у 2025 році темпи зростання цін уповільняться до 6,6%, а у 2026 році — повернуться до 5%, що є ціллю НБУ.

Фото 2 — В НБУ розповіли, що буде з цінами та інфляцією

Нагадаємо, у липні 2024 року споживчі ціни залишилися на тому ж рівні, що й у червні, але з початку року зросли на 4,3%, а за останній рік – на 5,4% (в червні ці показники склали 2,2%, 4,3% та 4,8% відповідно). Базова інфляція в липні зросла до 0,7%, а з початку року – до 4,1% (в червні – 0,5% та 3,3% відповідно).

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!