Увага до нових покривних культур відроджує інтерес до крокісу

Джерело:  AgroXXI
сафлоровое масло

Глибокий стрижневий корінь крокісу здатний пробити найщільніший ґрунт, а крім того культура дуже доброзичлива до мікоризних грибів.

Про зростаючий інтерес до крокісу (сафлору) як інструмент біологізації грунту розповідає Аделіна Панамарофф у статті, опублікованій на порталі The Western Producer: «Прибічник крокісу підкреслюють, що глибоке стрижневе коріння рослини робить його бажаним варіантом, коли виробники розглядають можливість впровадження. Зі своїми маленькими сонячними квітами, крокіс, схожий на будяки, має довгу історію олійної культури. Щоправда, за минулі роки крокіс пережив безліч злетів та падінь у популярності, але його остання реінкарнація пов’язана з підвищеним інтересом до покривних культур.

У міру того, як все більше фермерів стикаються з зростаючими витратами на агрохімікати і навчаються працювати за принципами біологізації, покривні культури відіграють провідну роль для боротьби з бур’янами, покращення здоров’я ґрунту та загального біорізноманіття.

«Найшвидший спосіб виправдати вирощування покривних культур – поєднати їх із тваринництвом, – радить Кевін Елмі з асоціації з покривних культур Cover Crops Canada та автор книги, присвяченої цій практиці. – У змішаній покривній культурі крокіс, доки зеленіє до цвітіння, є чудовим кормом, а далі може заготовлятися на силос. Суміші із крокісом можуть включати пшеницю, у тому числі дурум, ячмінь, овес, тритикале. Ми могли б додати насіння канарки. Якщо говорити про бобові, крокіс добре уживається з горохом, сочевицею, нутом, соєю, гірчицею та іншими хрестоцвітими».

На жаль, на даний момент ситуація із Крокісом така, що складно придбати насіння. Коли попит на культуру впав раніше, насінницькі компанії відреагували відповідно. Нині мало хто виробляє насіння Крокісу.

Довгострокова користь від покривних культур реалізується у міру зміцнення здоров’я ґрунту. Наявність живої кореневої системи в землі допомагає перерозподіляти поживні речовини, активізує мікроскопічні організми, що живуть там, і сприяє зростанню мікрогрибів, що живуть на живому корені.

«Крокіси мають багато додаткових переваг, у тому числі глибоке стрижневе коріння, що відповідає за стійкість до посухи. Таким чином, він може пробити будь-яку тверду ґрунтову підошву, уловлюючи і піднімаючи вгору поживні речовини з глибин ґрунтового профілю. Важливо, що крокіс дружелюбний до мікоризних грибів і підтримує їхню популяцію в полі. Посадка покривних культур приваблює дедалі більше людей – на порозі змін. Однак ті, хто займався лише хімічним землеробством, не мають навичок управління покривними культурами, цьому треба вчитися. Виробники повинні спочатку говорити про цілі, а потім уже про вибір видів. У яку пору року потрібна покривна культура? Для зимового випасу чи раннього весняного збирання врожаю? Які ґрунтові умови? Все, що необхідно для відновлення ґрунту, визначатиме видовий склад покривних рослин», – наголосив фахівець.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!