Уряд Франції: Заборона використання фосфіну не завадить експорту зерна до країн Північної Африки

Джерело:  Зерно Он-Лайн
фумігація

Франція подбає про те, щоб рішення Національного агентства з безпеки харчових продуктів Франції (ANSES) про заборону використання фосфіну не завадило експорту французького зерна за межі Європейського Союзу, заявили у парламенті міністри торгівлі та сільського господарства. Про це повідомляє агенція Reuters.

Наприкінці жовтня ANSES дозволило використання таблеток фосфіну, що використовуються для знищення комах-шкідників, але заявило, що фосфін не може перебувати «в прямому контакті із зерновими». Тим самим було поставлено під загрозу експорт до країн, де потрібно використовувати цей інсектицид, зокрема до Алжиру, Єгипту та Марокко. Країни Північної Африки є основними покупцями зерна. Заборона на використання фосфіну могла б торкнутися 11,5 млн т зерна, що експортується з Франції.

«Щодо експорту не варто турбуватися, він продовжуватиметься. Це добре для наших експортерів, це добре для продовольчої безпеки цих країн (імпортують)», — сказав міністр торгівлі Олів’є Бехт. Він додав, що конкретних кроків буде зроблено до 25 квітня, до того моменту, коли рішення ANSES набуде чинності.

За словами Бехта, Франція має намір послатися на постанову ЄС, в якій йдеться про те, що максимальні межі залишкового вмісту пестицидів не застосовуються до експорту з країн, що не входять до ЄС, якщо можна довести, що така обробка потрібна або прийнятна.

Міністр сільського господарства Марк Фено заявив парламенту, що Франція діятиме на прохання країн-імпортерів, які потребують цього інсектициду. Він сказав, що країни ЄС, включаючи Німеччину та Болгарію, також використовували фосфін під час експорту зерна до Алжиру.

З наближенням терміну заборони французькі виробники зерна закликали уряд до швидкої реакції.

“Ми позбавляємо себе чверті ринків збуту французьких зернових”, – заявив Ерік Тіруен, голова Французької асоціації виробників зерна (AGPB). Росія, найбільший у світі експортер пшениці, буде головним бенефіціаром, якщо заборона буде підтверджена, додав він.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!