Урожай пшениці в Румунії наступного сезону може перевищити 10 млн т

Джерело:  Зерно Он-Лайн
пшеница

Підрозділ сільськогосподарської аналітики Argus Agritel прогнозує, що в сезоні 2024/2025 Румунія збере від 10,09 до 11,15 млн т пшениці.

Очікується, що валовий збір пшениці перевищить 10 млн т вшосте за останні вісім років. При цьому розширення посівних площ компенсує менш сприятливий прогноз урожайності наступного сезону.

Румунські фермери планують посіяти більше озимих культур, включаючи пшеницю та ячмінь, щоб уникнути повторення попередніх років, коли посуха навесні та влітку негативно вплинула на ярі культури.

Посівна площа пшениці прогнозується на рівні 2,30 млн га, що значно перевищує середній показник за попередні п’ять років – 2,18 млн га.

Урожайність, згідно з першим опублікованим прогнозом Argus Agritel, складе 46,2 ц/га, що приблизно відповідає рівню поточного сезону. Прогноз передбачає, що кількість опадів взимку і наступного року буде більшою.

Посушлива погода в період сівби зупинила розвиток озимих, але ще є час для їх відновлення, як це було в сезоні 2018-2019, коли аналогічні умови зрештою дозволили зібрати понад 10 млн. т врожаю.

Найкраще стан посівів озимих на заході країни, де рясні опади дозволили посівам пшениці розвинутися до фази 2-3 листя та кущіння. Посіви ріпаку та ячменю на заході також перебувають у хорошому стані.

На півдні та південному сході Румунії погодні умови були не такими сприятливими: станом на останній тиждень листопада менше половини посівів знаходилися у фазі сходів. Фермери також повільніше покривають свої потреби у добривах на майбутній сезон.

Загалом, сухіша погода цього року, швидше за все, вдарить по виробництву ріпаку більше, ніж по пшениці. Деякі фермери планують повторно посіяти ріпак навесні, оскільки більшість озимого не зійшла.

Румунія входить до кількох країн Євросоюзу, які постраждали від несприятливих погодних умов. Сильну посуху пережила Болгарія, а надмірні опади викликали проблеми у деяких районах Франції, на півночі Німеччини, Данії та на заході Польщі.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!