Українська курятина переорієнтується з ЄС на Близький Схід

Джерело:  AgroPortal.ua
курятина МХП

Птахівництво в Україні цього року відновилося після падіння виробництва 2022 року та продемонструвало стабільну роботу. Наступного року ситуація буде схожою, з незначним зростанням.

Такий прогноз зробили аналітики Міністерства сільського господарства США (USDA).

З огляду на повномасштабне вторгнення, мікроекономічну нестабільність, брак іноземних та внутрішніх інвестицій, відтік населення, проблеми з логістикою, мобілізацію та перебої з електроенергією, виробництво курятини в Україні оцінюється на рівні 1,32 млн т поточного року та 1,33 млн т — у 2025 році.

Експорт, як прогнозується, складатиме 445 тис. т поточного року та 450 тис. т — наступного.

Обмеження, запроваджені Євросоюзом, змусять українських виробників розглянути інші напрямки експорту, вважають аналітики USDA.

«Другою найкращою альтернативою прибутковому ринку ЄС є ринок Близького Сходу. Ціни на куряче м’ясо там відновилися в першому кварталі, що зробило експорт на традиційні ринки Саудівської Аравії та Арабських Еміратів значно привабливішим», — вважають вони.

Україна також збільшила свою присутність на ринках Туреччини та Іраку. Туреччина є однією з провідних країн світу з виробництва та експорту курячого м’яса.

«Більшість українського експорту до Центральної Азії та Іраку здійснюється через Туреччину. Через меншу маржу ці ринки залишаються менш привабливими для українських виробників», — пояснюють фахівці.

Водночас, як очікується, Україна скоротить імпорт м’ясних субпродуктів для внутрішнього споживання.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!