Українські млини не знають як працювати з дурумом, багато з них вперше бачать це зерно — переробник

Джерело:  Latifundist.com

З більш як 50 варіацій доступних в Україні селекцій твердих сортів пшениці, тільки вісім придатні для виробництва пасти. Про це на New Food Summit розповів СЕО «Терлич» Андрій Васьковець.

Більшість сировини для виробництва пасти виробник імпортує.

«Не тому що ми не патріотична компанія, ми знаємо практично всіх виробників зерна, які можуть виготовити щось, що можна назвати «тверде». Але ми беремо це «тверде», їдемо по Україні, доїжджаємо до млина, питаємо «Друже, ти змелеш це зерно?». А він у відповідь: «Ти знаєш скільки мені треба перелаштувати процесів, щоб зробити не хлібопекарське борошно, а з твердих сортів пшениці», — каже Васьковець.

За його словами, українська галузь сира, нерозвинута і не навчилась комунікувати. Бізнесмен каже, що є асоціації, намагання спілкуватися, але глобальні дискусії всередині кластеру відсутні. Мовляв, немає ланцюжку комунікації між фермером, млином і ним, як виробником пасти.

Наступна причина, чому аграрій не йде у вирощування дуруму — довгі гроші.

«Коли ти приходиш до фермера, то дискусія закінчується, він не хоче в це пірнати. Не тому, що поганий чи він ліниться. Тверді сорти пшениці — це довгі гроші. Той же МХП може собі дозволити довгі гроші і інтелектуальний фейл: ми виростили, спробували, переробили, у нас не вийшло, давайте пробувати далі. 99% фермерів не можуть собі цього дозволити», — зауважив Васьковець.

Довгі гроші потрібні як аграрію, так і млину, більшість з яких не розуміють, як працювати з твердими сортами пшениці.

«Привожу дурум, багато млинів вперше бачать це зерно. Частіше всього просять, щоб трохи залишив. Для чого? Там щоб усім показати», — додав СЕО «Терлич».

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!