Українські фермери складуть конкуренцію Бразилії у вирощуванні сої

Джерело:  Kurkul.com
соя

Цьогоріч лідером за збільшенням посівних площ в Україні стала соя. Вона залишається високомаржинальною вже не перший рік, тож посіви ростуть.

У 2024 р. прогнозовані площі під олійною складуть 1,9 млн га проти 1,8 млн га у 2023.

«Цього року лідером з посівів серед технічних культур є соя — і не лише на Рівненщині, а уже по всій Україні. Її справді сіють масово. Прогнозують, що ціна буде непоганою, бо традиційні регіони збирання цієї культури були підтоплені. Зокрема, бразильські фермери це демонструють: молотять в складних погодних умовах, велика частина полів затоплена, тож соя буде низької якості, а Бразилія — країна-лідер з вирощування сої», —розповів Андрій Кузьмич, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Рівненщини.

Тож, за його словами, українські виробники сої зможуть скласти гідну конкуренцію бразильським.

Також Андрій Кузьмич додав, що на Рівненщині значно зменшилися площі під посів кукурудзи.

«Того року не було ціни, плюс додаткові логістичні витрати, бо її ще треба висушити. Логістично це складна культура. Грубо кажучи, треба 5-6 машин завезти кукурудзи на одну машину сої. Також помітно зменшилися посіви під озиму пшеницю (а це пшениця, з якої виробляється борошно та макаронні вироби). Причина у тому, що з початку повномасштабної війни ціна на цей сегмент зернових була доволі низькою. Гречка — болюче для фермерів питання. Ажіотажу вже немає. Якщо порівняти з минулим та позаминулим роками, то сіятимуть її менше», — зазначив голова АФЗУ Рівненщини.

Водночас у регіоні цього року на 15-20% збільшилися посіви під цукровий буряк.

«Був непоганий врожай торік, хороша реалізація. Буряк узяв друге місце після сої. Третє — соняшник», — підсумував Андрій Кузьмич.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!