Україна відновила право експорту саджанців фруктових дерев до ЄС

Джерело:  AgroPortal.ua
саджанці

Європейська Комісія дозволила експорт садивного матеріалу яблуні, сливи та аличі з України до країн Євросоюзу. Про це говориться у повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Зазначається, що це стало можливим завдяки злагодженій співпраці фахівців Держпродспоживслужби, Європейського органу з безпеки харчових продуктів (EFSA) та членів профільної асоціації. Результатом спільних зусиль стало прийняття Європейською Комісією регламентів (ЄС) 2022/1309 та 2023/158 щодо скасування обмежень експорту садивного матеріалу яблуні, сливи та аличі з України до країн ЄС.

«Відновлення експорту садивного матеріалу до країн ЄС, на який було введено тимчасову заборону відповідно до Регламенту 2018/2019 з 14 грудня 2019 року, було можливе виключно після проведення EFSA аналізу фітосанітарного ризику щодо карантинних шкідливих організмів яблуні та сливи», — пояснюють у відомстві.

Аналіз фітосанітарного ризику здійснюється EFSA на підставі технічного досьє, що надається Україною для підтвердження готовності експортувати ці рослини. Впродовж останніх трьох років Держпродспоживслужбою спільно з членами профільної асоціації проводилась робота щодо формування технічних досьє стосовно аналізу фітосанітарного ризику.

«Ще у 2019 році Держпродспоживслужбою було надіслано запит до Європейської Комісії щодо експорту садивного матеріалу яблуні та сливи з наданням відповідних технічних матеріалів. Крім того, впродовж 2019-2022 років за запитами EFSA проводилась спільна робота Держпродспоживслужби та членів профільної асоціації щодо доопрацювання технічних матеріалів», — додали у відомстві.

Для здійснення експорту садивного матеріалу яблуні, сливи та аличі до країн ЄС суб’єктам господарської діяльності потрібно виконувати спеціальні фітосанітарні вимоги, визначені додатком VII до Регламенту 2019/2072, в тому числі встановлення місць виробництва або виробничих ділянок, вільних від карантинних шкідливих організмів ЄС.

Вищезазначені регламенти розміщено на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби: Регламент (ЄС) 2022/1309Регламент (ЄС) 2023/158Регламент (ЄС) 2019/2072.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!