Україна. Нетипове зростання ціни на пшеницю у вересні

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
гривні
UkrAgroConsult

Автор статті:

Харченко
Максим Харченко
Аналітик ринку зерна та логістики

Хід сівби озимої пшениці

Станом на 23 вересня було засіяно 944.5 тис. га, або 20% площ, які були прогнозовані під озимою пшеницею. За тиждень відбувся приріст в 11%, але цих темпів поки недостатньо, щоб досягти цільового показника в 5187 тис. га. За планом, в 2024 році буде засіяно на 217 тис. га менше, ніж у 2023 році (-4%). При цьому деякі великі компанії навпаки збільшують свої посівні площі під озимою пшеницею. Як стало відомо, цьогоріч МХП планує засіяти на 23% більше площ під озимою пшеницею, ніж торік. Оптимальний час для посіву закінчується в середині-кінці жовтня, а тому господарства мають встигнути посіяти озиму пшеницю.

Якість врожаю та експортні темпи

Якість врожаю пшениці виявилась кращою, ніж очікувалось у серпні. Співвідношення продовольчої пшениці до кормової за вмістом білка знаходиться приблизно на рівні 50 на 50, що не гірше ніж в минулому 2023/24 МР.

Темпи експорту пшениці в перші місяці сезону випереджають показники двох попередніх років, але це пов’язано в першу чергу зі стабільною роботою морського коридору. Серпневі та вересневі показники експорту все ж відстають від середніх темпів за останні 5 років, що логічно, враховуючи менший експортний потенціал.

Які країни стали основними імпортерами української пшениці за перші 3 місяці 2024/25 МР?

За нашими даними основними країнами були:

  • Іспанія
  • Індонезія
  • В’єтнам
  • Єгипет
  • Таїланд

Якщо порівняти з минулим сезоном, то в топ-5 імпортерів української пшениці з’явилося багато країн Південно-Східної Азії, що пояснюється можливістю відвантажувати пшеницю через глибоководні порти Великої Одеси. Та варто зазначити, що безперечним лідером по імпорту української пшениці залишається Іспанія – ця країна зменшить свої апетити у 2024/25 МР, але все одно залишиться ключовим імпортером.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «AgriPriceMentor» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!