Україна минулого року досягла рекордних продажів дріжджів на зовнішніх ринках

дріжджі

2023 року, за даними офіційної статистики, Україна досягла рекордних продажів дріжджів на зовнішніх ринках в обсязі 43 тис. т. Найбільшою загалом стала і виручка спеціалізованих експортерів, яка дорівнювала близько 42 млн дол. Причому динаміка експорту наших дріжджів характеризується зростаючою тенденцією вже досить тривалий час.

Експорт дріжджів з України

Як і багато інших продуктів з доданою вартістю, дріжджі торік найкраще продавались до Європейського Союзу – доходи від їх експорту на ринок країн цього інтеграційного угрупування перевищили 38 млн дол. (92 % всієї вартості). Найбільші поставки в натуральному виразі 2023 року припали на Польщу (близько 12 тис. т), Чехію (10 тис. т), Угорщину (4 тис. т), Німеччину  (4 тис. т), Румунію (3 тис. т), Болгарію (понад 2 тис. т) та Хорватію (2 тис. т). Крім того, українські дріжджі купувались такими країнами, як США, Туреччина, Буркіна-Фасо, Чилі.

За перші три місяці 2024 року показники експорту дріжджів з України продовжують збільшуватись – 10,6 тис. т (на 7 % більше у порівнянні з січнем-березнем 2023 року) на суму приблизно 10 млн дол. (+ 2 %). Не змінюються основні країни-покупці наших дріжджів – 60 % виручки формують Польща, Чехія та Угорщина.

Українська Асоціація Аграрного Експорту вважає, що розширення товарного асортименту агропродовольчого експорту за рахунок продуктів переробної промисловості поступово створює альтернативні можливості потенційним експортерам знаходити свої власні ніші для товарів, що не є домінуючими в його структурі. У випадку дріжджів, крім нарощування присутності на європейському ринку, можливо розглядати варіанти поставок до головних імпортерів цього продукту з інших частин світу, в тому числі США, Канади, Бразилії, Саудівської Аравії, Філіппін, Південної Кореї.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!