Україна. Експорт ячменю на паузі

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
ячмінь
UkrAgroConsult

Автор статті:

Харченко
Максим Харченко
Аналітик ринку зерна та логістики

Сівба озимого ячменю 

Станом на 16 вересня засіяно тільки 3% площ, які очікуються під озимим ячменем. Більшість регіонів все ще страждає страждає від літньої посухи і дефіциту вологи у землі, а тому початок посівних робіт затримується. Західні області та Одеса отримали довгоочікувані опади, тому ми очікуємо на прогрес в темпах посіву в цих регіонах. Оптимальне вікно для посіву озимої пшениці та ячменю закінчується в середині жовтня, а тому ще є час. Всього планується засіяти 639 тис. га під озимим ячменем, що на 12% більше, ніж в попередньому році.

Темпи експорту 

Експортні темпи в перші 2 місяці сезону були багатообіцяючими і сильно випереджали показники попередніх сезонів. Основними покупцями українського ячменю в липні-серпні стали:

  • Китай – 631 тис. тонн
  • Лівія – 110 тис. тонн
  • Іспанія – 103 тис. тонн

Та зі зменшенням купівельного апетиту Китаю у вересні експортні темпи значно скоротились. Як стало відомо наприкінці серпня, Китай вирішив підтримати локальних виробників і припинив закупівлю зерна з-за кордону. Як довго протримається ця заборона – невідомо, але в грудні на ринок вийде австралійський ячмінь, з яким Україні по ціні буде дуже важко конкурувати.

Рух ціни

Ціна за останній місяць не зазнала великих змін, а фермери стримували продажі в очікуванні кращої ціни. На середину вересня попит на ячмінь з боку трейдерів був низьким, але ринок фуражної пшениці та кукурудзи був активним, що може підтягнути ціну і на ячмінь. Та головним фактором наразі є попит зі сторони Китаю. Україні ще залишилось експортувати близько 1.4 млн тонн ячменю в 2024/25 МР. Практика останніх років показує, що можна вигідно продати ячмінь і весною. Тому є ймовірність, що деякі обсяги ячменю фермери притримають на другу половину сезону.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «AgriPriceMentor» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!