Україна. Аграрна логістика у травні: обсяги експорту знижуються

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
логістика
UkrAgroConsult

Автор статті:

Харченко
Максим Харченко
Аналітик ринку логістики

Експорт агропродукції у травні склав 6.65 млн тонн, що на 7% менше, ніж у квітні. Попри очікування падіння обсягів експорту на 10-15%, рівень щомісячного експорту тримається на відмітці в 6.5 млн тонн+. У травні основними товарами для експорту стали:

  • 3.55 млн тонн кукурудзи (-7% до квітня)
  • 1.65 млн тонн пшениці (-3%)
  • 0.62 млн тонн соняшникової олії (-4%)
  • 0.51 млн тонн шроту (-11%)

Сухопутна логістика. Польські фермери знову перекривають кордон. Але це стосується саме  автомобільного транспорту, тоді як залізничні перевезення залишаються без будь-яких обмежень. Автотранспортом найчастіше перевозять на експорт олійні та продукти переробки, а в останні місяці обсяги перевезень складали в районі 100 тис. тонн. На цю проблему також накладаються нові труднощі із логістикою – зменшена кількість водіїв через мобілізацію.

Прогноз від УкрАгроКонсалт. За останній рік ситуація на кордоні з Польщею залишається непередбачуваною, що може вилитись у простій автотранспорту або зірвані терміни доставки. Проблема збережеться і у майбутньому, а тому залізничні перевезення будуть більш стабільним варіантом експорту сухопутним транспортом.

Дунайські порти. Попит на експорт через Дунайські порти знаходиться на своєму мінімальному значенню з травня 2022 року. Це відображається і на фрахтових ставках баржевих перевезень по маршруту Ізмаїл-Констанца. Велика кількість вільних барж та низький попит призвели до зниження вартості фрахту на даному маршруті до 9-10 євро за тонну.

Не дивлячись на те, що зоряний час Дунайських портів залишився у минулому, цей кластер може слугувати планом Б для української аграрної логістики у разі проблем з агроекспортом через порти Великої Одеси. Фонд держмайна готується виставити на приватизацію морський торговельний порт Білгород-Дністровський. З квітня 2022 року Білгород-Дністровський порт використовують як логістичний центр для портів на Дунаї. Він приймає вантажі на автомобілях і відправляє їх далі у вагонах.

Повна версія доступна на онлайн платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалт.

AgriSupp – це новий онлайн-інструмент, який об’єднує швидкий доступ до щоденної оперативної ринкової інформації про ринки країн Причорномор’я, звітів, з історичними даними, а також інструменти обробки та завантаження даних.

Використовуйте аналітичні дані і підвищіть свою ефективність уже зараз!

Зареєструйтеся та отримайте розширений демо-доступ на 7 днів: http://agrisupp.com/uk/register/1

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!