Україна. Баланси попиту і пропозиції олійних культур і продуктів їх переробки (серпень 2021)

Автор:  Світлана Купрєєва
подсолнечник масло
UkrAgroConsult

Автори статей:

Світлана Купрєєва
Аналітик олійного ринку

Баланс попиту та пропозиції соняшнику в 2020/21 МР залишається без змін. До завершення сезону очікується зростання перехідних запасів масла, в даний час оперативні дані про запаси масла в портах фіксують зростання на 19% в порівнянні з минулим роком, запаси масла на переробних підприємствах на 34% вище за торішні.

Аналітики УкрАгроКонсалт прогнозують урожай соняшнику в 2021/22 МР майже на 22% вище за торішній за рахунок зростання посівної площі і врожайності.

Баланс попиту та пропозиції сої в 2020/21 МР зсувається на користь переробки. Зростання запасів сої у підприємств, що займаються переробкою і зберіганням, порівняно з минулим роком на 23% (дані станом на 1 липня поточного року), збільшення внутрішньої переробки в порівнянні з травневим прогнозом (+100 тис. т) тягне за собою збільшення експортного потенціалу ринку соєвого масла і шроту.

Урожай сої в 2021/22 МР очікується на 18% вище за торішній, незважаючи на скорочення посівних площ на 7%. Поточні погодні умови дозволяють прогнозувати врожайність близьку до рекордної.

Активна фаза ріпакової сезону 2021/22 зсувається за рахунок пізнього початку збиральних робіт, що відбилося на показниках. Запаси ріпаку на 1 липня 2021 року на 74% нижче за торішні, експорт ріпаку в липні мінімальний за останні дев’ять сезонів.

На даний момент прибирання входить у фінальну стадію, поточний показник врожайності вище за торішній. Очікується зростання врожаю ріпаку на 3%, збільшення експортного потенціалу ринку ріпаку та продуктів його переробки.

Дізнайтесь більше про перспективи розвитку ринку олійних культур України та Причорномор’я на 9-й Міжнародній конференції «BLACK SEA OIL TRADE», яка відбудеться 9 вересня в Києві, організатор – УкрАгроКонсалт. Приєднуйтесь до провідних фахівців та операторів ринку, щоб обговорити найактуальніші питання. Відкриємо новий олійний сезон разом!

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!