UFOP відзначає збільшення імпорту ріпаку до ЄС з України на 60%

Джерело:  OleoScope
рапс

З початку маркетингового року по 6 жовтня 2024 року в ЄС було імпортовано 1,41 млн тонн ріпаку, що на цілих 17% більше, ніж за той же період минулого року. У результаті врожаю 2024 року врожай був нижчим за середній, тому потреба в імпорті цього сезону висока. Дві третини імпорту припали на Україну, повідомляє Союз сприяння вирощуванню олійних та зернових культур Німеччини (UFOP).

Як і в попередні роки, Україна залишається найважливішою країною походження ріпаку, зазначає Союз, з обсягом імпорту 960,4 тис. тонн і часткою імпорту 68%. Обсяг минулого року в 599,4 тис. тонн перевищено на 60%. Однак, на думку Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (mbH), Україна навряд чи зможе зберегти ці показники найближчими місяцями. Підставою для таких очікувань є те, що цьогорічний урожай на чверть менший, що суттєво обмежує експортний потенціал.

На другому місці серед постачальників ріпаку в ЄС перебуває Австралія з 351,8 тис. тонн та часткою 25% імпорту. Це на 3% більше ніж за аналогічний період минулого року.Молдова з обсягом 56,2 тис. тонн займає третє місце. Постачання з цієї країни скоротилися більш ніж удвічі порівняно з аналогічним періодом минулого року.Канада ще не поставила скільки-небудь значних обсягів цього маркетингового року, але може збільшити свою частку через дуже великий врожай і нездатність Китаю стати країною-імпортером. Однак через наявність ГМО канадський ріпак не може бути повністю використаний в ЄС. Варіантом реалізації канадського ріпаку залишається ринок біопалива.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!