UFOP очікує збільшення експорту ріпаку з Канади на 30%

Джерело:  OleoScope
рапс

Очікується, що врожай канадської каноли у 2024 році лише незначно поступиться минулорічному результату. При одночасному зростанні споживання та пожвавленні експорту прогнозується, що кінцеві запаси помітно скоротяться, повідомляє UFOP — союз сприяння вирощуванню олійних та зернових культур.

За останніми даними Міжнародної ради із зерна (IGC), урожай канадської каноли цього року становитиме 19 млн тонн, що на 1% менше, ніж у 2023 році. У вересні Міністерство сільського господарства США все ще чекало на врожай у 20 млн тонн. Крім незначного скорочення посівної площі, вплив на підсумковий збір ймовірно вплине на нижчу врожайність.

Канада та ЄС є провідними світовими виробниками ріпаку та каноли відповідно, регулярно виробляючи близько 20 млн тонн на рік. У поточному сезоні ЄС, зокрема, доведеться збільшити імпорт для постачання вітчизняних олійних заводів через менший урожай, у тому числі з Канади.

Враховуючи незначне збільшення внутрішнього споживання в Канаді до 11,9 млн. тонн, профіцит насіння олійної становить 7,1 млн. тонн.Тим не менш, запаси, що склали 1,7 млн ​​тонн, ймовірно, будуть значно нижчими від торішнього обсягу в 3 млн тонн. Основною причиною цього є очікувані великі обсяги експорту.

Згідно з дослідженням Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (mbH), Канада, ймовірно, відправить майже на 30% більше ріпаку (8,7 млн ​​тонн), ніж у 2023/24 році.Основна причина полягає в тому, що світові поставки досить мізерні, менші обсяги експорту очікуються як з України, так і з Австралії. Однак через наявність ГМО канадський ріпак не може бути повністю використаний в ЄС, але залишається важливим джерелом сировини для ринку біопалива.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!