У Європі назвали російські добрива «новим газом»

Джерело:  Eldala.kz
санкції

Свейн Торе Хольсетер, голова норвезької компанії Yara (один із найбільших у світі виробників азотних добрив), заявив, що Європа стає залежною від російських добрив, як це було з газом.

“Парадокс полягає в тому, що мета – знизити залежність Європи від росії, а ми зараз, самі не усвідомлюючи того, можемо надати росію здатністю чинити тиск у сферах продуктів харчування та добрив”, – цитує Хольсетера Financial Times.

Ціни на добрива різко зросли після початку війни в Україні в лютому 2022 року та введення санкцій проти росії, що змусило країни ЄС обмежити постачання російського газу (газ є основною сировиною для азотних добрив, таких як аміак та сечовина). З того часу добрива подешевшали, оскільки ціни на газ впали, але європейська промисловість все ще зазнає труднощів: російський імпорт займає велику частку ринку, пояснив Хольсетер.

На його думку, росія може використати своє становище на ринку для політичного впливу.

“Коли ви робите щось, що так важливо для виробництва продуктів харчування, це потужний інструмент”, – зазначив гендиректор Yara.

За даними Євростату, імпорт азотних добрив до ЄС у 2022–2023 роках збільшився на 34%, на частку росії припало близько третини від загального обсягу поставок. Імпорт сечовини, одного з найпоширеніших азотних добрив, зріс на 53% — у два рази в порівнянні з періодом з 2020 по 2021 рік. Із цього обсягу 40% надійшло з росії. Цього сезону поставки сповільнилися, але частка російської сечовини, як і раніше, становить майже третину від усього імпорту.

Видання також зазначає, що постачання російського газу до Європи скоротилося в 2022 році, після початку війни в Україні і санкцій у відповідь з боку західних держав. Навесні 2023 року голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що ЄС подолав залежність від російських нафти та газу. За її оцінкою, за вісім місяців імпорт газу до Європи знизився на 80%.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!