У 2023 році кількість спалахів АЧС в ЄС у домашніх свиней зросла в 5 разів

Джерело:  Meatinfo
АЧС

За минулий рік кількість вогнищ африканської чуми свиней (АЧС) в Євросоюзі у домашнього поголів’я збільшилася вп’ятеро. Такі дані наводяться у щорічному звіті Європейського агентства з безпеки продуктів харчування (EFSA) щодо цього захворювання.

Точна кількість випадків у документі не повідомляється. Зазначається лише, що воно стало рекордним з 2014 року і майже відповідає рівню 2019 року. Проте уточнюється, що найбільша частина вогнищ, 96 відсотків або 1 929, зареєстрована в Румунії та Хорватії. Звідси випливає, що всього було зареєстровано понад 10 тисяч спалахів. У документі повідомляється, що ці дві країни були головним джерелом поширення вірусу на решті території ЄС, де активно займаються комерційним та аматорським свинарством.

Загалом, за даними звіту, за минулий рік від АЧС постраждали 14 країн блоку. Конкретні дані наведено лише з деяких із них. У Греції низку спалахів серед домашнього поголів’я виявлено вперше з 2021 року, коли країна вже вважалася вільною від цього захворювання. У Хорватії та Швеції всі випадки спостерігалися лише у диких кабанів. Однак вони є найпоширенішими переносниками захворювання. Тому відсутність інформації про спалахи домашнього поголів’я говорить або про приховування, або про оперативне припинення нових випадків у цих країнах. Проте через це хвороба поширилася на Італію. Загалом кількість спалахів серед кабанів (без прив’язки до конкретних держав) збільшилась на 10 відсотків від 2022 року. Однак у двох країнах, Німеччині та Угорщині, ситуація у цьому плані покращилася. Позитивний результат був отриманий у 31 відсотка цих тварин при пасивному епідеміологічному нагляді, а зі спеціально здобутих частка становила 0,4%. У Болгарії, Польщі та Словаччині покращилася ситуація загалом, через що там скоротили кількість заборонених зон.

Також у звіті йдеться про яскраво виражений сезонний характер вогнищ на території Євросоюзу. Наприклад, 88 відсотків спалахів (далі – без конкретної кількості) реєструвалося суворо з липня до жовтня. Це може бути непрямим доказом, що джерелом стали дикі кабани, тому що їх міграція та активність зазвичай відзначаються весь літній період і спадають лише восени. Винятками стали Угорщина, Польща та Словаччина, де з поки неясних причин пік спалахів припав на зимовий період. Крім того, різні результати дали різні методи моніторингу. Наприклад, найбільше вогнищ, 94 відсотки, виявлено при клінічній підозрі, а ще по три – при відстеженні безпосередньо на постраждалих підприємствах та щотижневому тестуванні не менше двох загиблих свиней чи кабанів. Також у жовтні цього року організація планує опублікувати науковий висновок щодо ситуації з АЧС у ЄС. У ньому будуть проаналізовані фактори, що сприяють виникненню, поширенню та циркуляції захворювання серед домашніх свиней та кабанів. Також воно міститиме рекомендації щодо контролю, запобігання та ліквідації інфекції.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!