Термовструдування, як інноваційний конкурент традиційним технологіям переробки та зберігання зерна

Джерело:  УкрАгроКонсалт
зерно

Головна мета науково і практично обгрунтованих інновацій полягає у внесенні важливих змін в технології збору врожаю зернових, переробку і зберігання їх в елеваторах, в подальшої переробки зерна в кормових і харчових технологіях. Все це дозволить різко знизити витрати на виробництво кінцевого продукту підвищеної якості – вструдата. Ця нова якість зерна характеризується корисними для харчування людей і тварин біологічними змінами. Для ЗЕРНОВИХ-переходом сирого крохмалю шляхом вибуху в легкозасвоювані цукру і декстрини, для бобових — знезараженням термічним і від шкідливих інгібіторів. В результаті отриманий струдований високоякісний продукт, готовий до вживання, або напівфабрикат для ряду технологій. Головні переваги інновацій будуть реалізовані при внесенні істотних змін в технології збору врожаю зернових і бобових, переробку і зберіганні їх в нового типу елеваторах, в подальшій глибоку обробку зерна в харчових і комбікормових цілях. Термовструдиование, практично невідоме на Заході, на відміну від інших технологій, може обробляти зерно будь – якої вологості при супервисоких температурах теплоносія і суперкоротком часу його впливу і, що дуже важливо, будь-якої продуктивності сушарок-термовструдеров. Окупність обладнання, навіть при відсутності завдання сушіння зерна, що досягається якістю комбікормів, не перевищувала одного-декількох місяців. Основна інформація про наукові дослідження та практичне багаторічне застосування методу може бути надана. У разі відповідної підтримки реалізація запропонованих інновацій можлива в Україні у відносно короткий час в декількох етапів.

Етап 1. Оснащення з метою демонстрації (мається документальний фільм про технологію процесу) однієї з широко поширених в Україні барабанних сушарок термовструдерним модулем (приставкою) і надалі перехід до масового їх впровадження. Вартість приставки і її монтажу (замість барабана) не перевищує $2 тисяч. Документація для реконструкції сушарок АВМ – 0,65 є, для інших типів барабанних сушарок вона легко відтворюється. Нова технологія цілорічного застосування особливо ефективна для фермерських господарств, які вирощують худобу і птицю з годуванням їх зерном, в тому числі, власного врожаю. На цій основі створюються нові типи мініелеваторів і мінікормових заводів, значно більш економічних, окупність яких не перевищить декількох місяців.

Етап 2. Реконструкція масово застосовуваних в Україні рециркуляційних зерносушарок серії ДСП, а в подальшому і інших типів зерносушарок, в термовструдери. Потрібно тільки часткова заміна обладнання зі створенням установок, як високопродуктивних (до 100т/год вструдата), так і доступних фермерським господарствам або їх об’єднанням — продуктивністю від 10т / год вструдата. Заходи з реконструкції та введення в експлуатацію термовструдера можуть скласти $10-30 тисяч (досвід реконструкції найбільш близьких до термовструдер пневмогазових рециркуляційних зерносушарок в ДСП установки в Україні вже є). Економічний ефект від переходу на масове виробництво термовструдеров може скласти сотні мільйонів $.

Етап 3. Створення автономних екологічних зерносушарок-термовструдеров на основі наявних матеріалів з урахуванням досвіду їх експлуатації. Ці термовструдери працюють на теплоносії — чистому повітрі або високотемпературному перегрітому парі, як самостійно, так і в комплексах нових елеваторів і комбікормових заводів. Вони також можуть використовуватися в польових умовах збору врожаю, видаючи готовий до застосування вструдат. Вартість таких термовструдеров орієнтовно $ 20-50 тисяч.

На всіх етапах з урахуванням підготовлених пропозицій можлива співпраця з близькими за профілем українськими, а також західними фірмами. Можлива також співпраця з Програмою USAID AGRO.

ДО РЕЧІ, застосовувані в країнах Азії та Африки рисові сушарки також можуть бути відповідним чином реконструйовані.

Доктор технічних наук Валентин Мельцер

Контакт:

E-mail valentin.meltser@gmx.de

Tel. (WhatsApp) +49 179 6361 937

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!